NavMenu

Hrvatska nudi nekoliko ostrva na prodaju

Izvor: Indikator Petak, 25.01.2019. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Među 1.244 otoka, koliko ih ima Hrvatska, neki od njih su u privatnom vlasništvu i već duže vrijeme su na prodaju. Cijene se kreću od 700.000 EUR do više miliona eura.

Hrvatski veb portal Morski.hr objavio je pregled jadranskih otoka koji se mogu kupiti. Svi oni koji su trenutno u prodaji su nenaseljeni, na nekim postoje zgrade u manje ili više lošem stanju, a drugi su potpuno goli ili potpuno zarasli.

Na ovom portalu ističu da je gradnja na otocima gotovo nemoguća, iako neki prodavci tvrde drugačije.

- Obnoviti postojeće objekte na otoku bi se nekako i moglo, ali na pomorskom dobru bez posebnih dozvola i koncesijskih odobrenja nemoguće je graditi, dok je na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kakvo je na većini malih nenaseljenih otoka, moguće napraviti tek manji objekt ograničenih dimenzija ili obnoviti eventualno postojeće objekte - navode.

Cijene otoka koji se trenutno prodaju na hrvatskim portalima ili u agencijama za nekretnine se većinom kreću između 10 i 70 EUR po kvadratnom metru. Posebno vrijedi izdvojiti otok u Nacionalnom parku Kornat koji se odnedavno nudi na prodaju površine 640.000 m2 Za ovaj otok treba platiti oko 5,5 mil EUR, što znači da je cijena kvadratnog metra ispod 10 EUR.

Portal Morski.hr, između ostalog, navodi da su na prodaju otok Srednja Kluda u trogirskom arhipelagu između Vinišća i Okruga Gornjeg ukupne površinje 23.324m2, čija je cijena 1.050.000 EUR, kao i otok Mali Kosmač u Šibenskom arhipelagu u blizini Sevida koji ima površinu od 5.000 m2, a prodaje se po početnoj cijeni od oko 700.000 EUR.


U ponudi je i otok u zadarskom arhipelagu, u blizini Velog Iža površine 128.800 m2. Prva cijena bila je čak 6,7 mil EUR, ali je u ponovljenom oglasu spuštena na 6 mil EUR.

Jedna od najekskluzivnijih ponuda trenutno na tržištu je otok u blizini Malog Lošinja čije se ime ne pominje, ali se ističe prednost fantastične flore i faune. Ponuda obuhvaća oko 195.000 m2 (19.5 ha) privatnog zemljišta za prodaju, a ostatak površine oko 200.000 m2 (20 ha) je u vlasništu Republike Hrvatske.

Cijena je nepoznata, pa se vjerovatno o njoj da pregovarati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.