Izvor: Klix | Petak, 25.01.2019.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzeti prvi koraci za ukidanje carina - Kosovo od BiH traži viznu liberalizaciju

(Foto: Rasica/shutterstock.com)
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je juče, 24. januara, sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o carinama od 100% na robu iz BiH.

Dvije strane su se usaglasile da su ovim razgovorima otvorena vrata daljem dijalogu, te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Kako saznaje Klix.ba, i pored maksimalnog angažmana BiH da se mjere privremeno ukinu, kosovska strana je insistirala da se politička pitanja rješavaju prije ekonomskih, odnosno da se priznaju certifikati i omogući vizna liberalizacija.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se carine privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.