Izvor: Dnevnik | Petak, 25.01.2019.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prva zanatska pivara u bivšoj Jugoslaviji nastala kod Vršca - Pivo po češkoj i bavarskoj recepturi

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Vršačka regija poznata je po vinarstvu i vinima, ali se na tom području, u selu Ritiševo nedaleko od Vršca, nalazi i najstarija privatna zanatska pivara u bivšoj Jugoslaviji.
Pivara Krugher & Brent osnovana je 1991. godine i ušuškana je u domu porodice Laoj. Onaj ko želi da vidi pivaru naići će na kuću sa oslikanom fasadom koja uopšte ne nagovještava da se unutar tog zdanja nalazi pogon za proizvodnju piva.

Prvu zanatsku pivaru u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, koja trenutno proizvodi šest vrsta piva, osnovali su bračni par Olivera i Livijus Laoj, a sve je počelo od želje da naprave pivo po svom ukusu.

- Htjeli smo da proizvedemo dobro pivo, a ujedno i da porodični kapital uložimo u proizvodnju. Pošto je falilo dobrog piva, a tadašnje velike pivare su uglavnom pravile pivo od kukuruza, mi smo htjeli da to promijenimo i unesemo nešto novo. Pokušali smo i uspjeli smo u tome - navodi Olivera.

Njihov sin Marius, direktor prodaje porodične kompanije Krugher & Brent, navodi da je pivo pravljeno po češkoj i bavarskoj recepturi i da je, kada se pojavilo na tržištu, veoma brzo našlo svoje konzumente, jer je bilo drugačije od svih drugih piva koja su bila na tržištu tadašnje Jugoslavije.

Sama činjenica da su prva privatna pivara u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji koja nije još bila zakonski zaokružila regulativu za postojanje privatnih i porodičnih firmi, ali i tržišta na kome posluju, cijena piva utvrđivana je uz odobrenje nadležnog ministarstva, kao da se radi o velikoj pivari koja snabdijeva tržište cijele Jugoslavije, a ne porodičnom pogonu koji može da proizvede najviše 2.000 litara piva dnevno.

- Na žalost, raspad Jugoslavije i ratovi zaustavili su razvoj privare. Ipak odluka je donijeta da se ne šire mnogo kapaciteti, već nam je cilj bio da zadržimo standarde kvaliteta - navodi Marius.

Do 1993. godine pivo je prodavano u buradima, a onda su počeli da proizvode i flaširano pivo. Počelo se od svijetlog piva, onda je došlo crno, pa crveno s osam procenata alkohola po čemu su posebno poznati, a proteklih nekoliko godina paleta ukusa proširena je s porterom, pšeničnim pivom i prošlogodišnjim novitetom – pivom "Gold" koje se pravi od tri vrste hmelja i promovisano je na beogradskom Beer festu.

- Pivo može da se proba na prostoru južnog Banata, Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu. Trenutni kapacitet pivare je 4.000 hiljada litara piva na dan, ali se ne proizvodi toliko. Kvalitet nam je uvek ispred kvantiteta - ističe Marius.

Ova pivara ima petoro stalno zaposlenih, i na hiljade korisnika. Ipak, kako kažu domaće pivo ne pravi se od domaćeg hmelja.

- Na žalost, hmelj na našim prostorima ne uspjeva. Najviše ga je bilo po Bačkoj, ali su ti zasadi uništeni i sada se polako proizvodnja hmelja obnavlja, ali za to treba puno vremena. Mi smo se nekada bavili proizvodnjom ječma, pa smo to prerađivali u sladarama koje takođe ne postoje. Uglavno, za domaće pivo potrebni su nam sastojci iz uvoza - kaže direktor prodaje Krughera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.