NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 25.01.2019. 10:56
Komentari
Podeli

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru INDUSTRIJE.

Alarm zbog odliva radne snage iz Bosne i Hercegovine je odavno uključen, ali u godini za nama bio je najglasniji do sada. Iako pojedini rješenje vide u poboljšanju uslova rada i većim platama, za šta je potrebna pomoć države, drugi kažu da će oni koji žele da napuste zemlju to i uraditi.

Jedno je sigurno - na rješenjima moraju zajednički raditi i nadležni organi vlasti i poslovna zajednica. U suprotnom pokretanje novih poslova biće sve teže.

Prognoze za dalje opet nisu mnogo optimistične, pa pojedini stručnjaci smatraju da bi zbog otvaranja tržišta rada u zemljama EU, posebno u Njemačkoj, i nepovoljne ekonomsko-socijalne situacije, 2019. mogla biti rekordna godina po iseljavanju građana.

Iako je odlazak radnika postao najveći izazov privrede, ne samo u BiH nego i cijelom regionu, strani investitori i dalje koriste svaki potencijal za pokretanje biznisa u BiH, što dokazuje i naša lista najčitanijih investicija. Opet, nije manjkalo ni domaćih ulaganja. Krenimo redom!

Najveću pažnju dali ste investiciji kompanije Sinkro koja je najavila da otvara novi pogon na Ilidži, i tako dospjela na lidersku poziciju. Kompanija time dobija dodatnih 12.000 m2 prostora za proizvodnju namještaja, a kako je ranije rečeno za naš portal, proizvodni kapaciteti nove hale zahtijevaće zaposlenje najmanje 200 ljudi.

U novom Sinkro pogonu proizvodi se prepoznatljivi tapacirani namještaj modernog dizajna i to ugaone garniture, kreveti, sofe, fotelje.

Naime, kompanija Sinkro je ranijih godina uspostavila značajna partnerstva na stranim tržištima, koja zahtijevaju dodatno proširenje kapaciteta.

Značajne vijesti za domaću privredu su najavljene investicije italijanske Calzedonie u Bosnu i Hercegovinu, što je zauzelo visoku drugu poziciju. Italijanski gigant za proizvodnju donjeg rublja i čarapa već gradi pogon površine 11.000 m2 u agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Gradišci.

Pogon u Prijedoru trebalo bi da nikne na području iza Aerodromskog naselja, na staroj cesti za Banjaluku, na više od 25.000 m2, a u njega će biti investirano 25 mil EUR.

Prema najavama, Calzedonia bi u Gradišci zaposlila od 350 do 400 radnika, a u Prijedoru od 800 i 1.000.

Treće mjesto pripalo je investiciji jedne od vodećih kompanija u proizvodnji stakla u BiH – Kristal Vitez. Kompanija je najavila otvaranje novog pogona za proizvodnju laminiranog stakla za ljeto 2018, na lokaciji uz postojeće proizvodne pogone.

Kako je ranije potvrđeno za eKapiju, nova automatska linija za laminiranje moći će da izlaminira oko 6.500 m2 stakla mjesečno, što znači povećanje kapaciteta za oko 80%.

Laminirano staklo firme KristalLaminirano staklo firme Kristal
Kažu da je kvalitet njihovih proizvoda jednak za sve države, a oni se plasiraju na brojna tržišta, od regiona, do zemalja Evropske unije ili čak američkog tržišta. Na tržištu BiH postoje 25 godina.

Nije nedostajalo investicija i u oblasti namjenske industrije, pa je nova linija Tehničkog remonta Bratunac na sljedećoj, četvrtoj poziciji. Prilikom predstavljanja u oktobru, navedeno je da je riječ o najprofitabilnijoj liniji za proizvodnju municije, koju su usvojili i instalirali vlastitim znanjem i sredstvima. Ujedno, rukovodstvo Tehničkog remonta Bratunac je najavilo nove ugovore sa Namibijom, sa kojom imaju dobru saradnju, ali i drugim afričkim zemljama.

Peto mjesto ide za banjalučku firmu Hiting koja je imala ozbiljne planove za 2018. godinu. Firma koja se bavi projektovanjem i izvođenjem mašinskih instalacija, najavila je završetak novog poslovno-proizvodnog objekta na jesen 2018. Firma je imala u planu da u novom objektu, u krugu bivše fabrike Univerzal u Banjaluci, počne serijsku proizvodnju samoodrživih solarnih jedinica.

Solarne jedinice bOFFx u decembu 2016. zaštitio je i WIPO - Svjetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine.

Milićki Boksit nastavlja da širi proizvodnju, sada ulaganjem u izgradnju postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice, što je na šestom mjestu naše ljestvice. U pogon će biti uloženo 4,5 mil KM, najvećim dijelom sredstava kompanije, uz očekivani godišnji prihod od 20 mil KM.

Prilikom postavljanja kamena temeljca krajem septembra rečeno je da je ovaj projekat od velikog značaja za Boksit.

- Čekali smo skoro 60 godina da se, na bazi rude boksita koju proizvodimo, napravi prvo industrijsko postrojenje. Ova fabrika biće realizovana u dvije etape, s tim što će prva biti završena najkasnije za šest, a druga za devet mjeseci. Prva etapa predviđa da se suši i melje hidrat, kao i metalurška glinica, godišnjeg kapaciteta od 30.000 tona - naveo je predsjednik Boksita Rajko Dukić.

U drugoj etapi predviđena je kupovina specijalnog mlina iz Italije kojim bi se mljela metalurška i visokokalcinisana glinica krupnoće od dva do sedam mikrona, uz godišnji kapacitet od 5.000 tona.

Osim toga, Bokist je u septembru otvorio nove pogone - sušaru, perionicu, kotlovnicu i pogon za proizvodnju peleta, te hladnjaču za smještaj konzumnih jaja.

I slovenački Kolektor širi mrežu proizvodnih pogona na našim prostorima, ovaj put u Srpcu i Prijedoru, čime se našao na sedmoj poziciji. U julu, Kolektor je ozvaničio početak rada pogona u mjestu Povelič kod Srpca. U novoj hali je zaposleno 108 ljudi, a uloženo je 2 mil KM.

Oko dva mjeseca kasnije, položen je kamen temeljac za fabriku komutatora u Prijedoru, gdje bi u prvoj fazi posao trebalo da dobije 120, a kasnije i do 500 radnika. Tom prilikom rečeno je da se ova kompanija na našim prostorima nalazi već 15 godina i ovo je četvrta lokacija u Republici Srpskoj.

Kolektor CCL proizvodi elektro-komponente za autoindustriju i industriju ručnih alata za velike svjetske brendove.

Tik uz slovenačku kompaniju, na osmom mjestu, našao se britanski Mineco, koji je u rudnik u Olovu uložio više od 12 mil KM. Naime, u Olovu je u maju zvanično otvoren rudnik olova, prvi novi rudnik metala nakon 30 godina u BiH i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala u zemlji, a u kome će se primjenjivati najbolja svjetska praksa i tehnologija u rudarstvu.

- Ovo je najsigurniji rudnik u Bosni i Hercegovini kojim smo postavili standarde za dalji razvoj rudarstva u BiH - poručeno je na otvaranju rudnika u kome je uposleno 120 radnika.

U Bosni i Hercegovini, Mineco je osim rudnika kod Olova, većinski vlasnik rudnika olova i cinka Gross i rudnika antimona kod Novog Goražda, gde sprovodi istražne radove. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i ovjeren je elaborat o rudnim rezervama.

Iza njega, deveti na ljestvici, smjestio se Messer BH Gas sa realizovanim i investicijama u najavi. Iz kompanije koja proizvodi industrijske gasove najavili su pred kraj 2018. da u ovoj godini planiraju uložiti dodatnih 10 mil KM u BiH, iako nisu precizirali detalje investicije. To potvrđuje namjeru kompanije da želi ostati i učvrstiti poslovanje u našoj zemlji u narednim godinama.

Messer BH Gas je, takođe, dobio priznanje FIPA-e za jednu od 12 najznačajnijih stranih investicija u BiH za 2018. godinu. Najbolja poslovna odluka u prošloj godini, navode u menadžmentu, bila je otvaranje novog postrojenja za proizvodnju CO2 u Sočkovcu, kao i gradnja administrativnog, logističkog i distributivnog centra tj. nove podružnice u Banjaluci.

Vrijednost postrojenja za proizvodnju ugljendioksida u Sočkovcu kod Petrova je 6 mil KM, čime je proizvodnja uvećana za oko 200%.

Još jedan "evropski" pogon otvoren je u Zvorniku. Riječ je o fabrici Zeochem, za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo oko 14,7 mil KM

Švajcarska firma Zeochem, koja je dio grupacije CPH Chemie Papier & Holding, pustila je prošle godine pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, a kompleks je izgrađen u neposrednoj blizini kompanije Alumina, koja je dugogodišnji partner Zeochema i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu. Ova znajačna investicija ne samo za lokalnu zajednicu, nego i cijelu BiH, je deseta na našoj listi.

Budući izgled pogona u LukavcuBudući izgled pogona u Lukavcu
Švajcarsku investiciju prati austrijski Boxmark Leather sa jedanaestom pozicijom. Kompanija je jesenas počela pripremne radove za značajno proširenje pogona za proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu. Plan je da se kroz dvije faze, u narednih godinu dana, izgradi još 25.000 m2 proizvodnih hala, što bi bila investicija vrijedna 10 mil EUR. Kada se sve to sprovede, austrijska kompanija će u Lukavcu zapošljavati 2.000 radnika.

Nije manjkalo ni domaćih ulaganja, pa je dvanaesta vijest da je Trio Trade iz Laktaša počeo proizvodnju u ciglani u Grahovu koja godinama nije radila, i zaposlio 50 radnika. Prodaja cigle će osim na teritoriji BiH, za početak biti usmjerena prema Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Njemačka kompanija Lohmann&Rauscher je tokom prošle godine intenzivno tražila lokaciju za otvaranje pogona u BiH, pa je u opciji bila i Gradiška. Namjera kompanije da u toj opštini gradi pogon za proizvodnju medicinske opreme i potrošnog medicinskog materijala, gdje je moguće zapošljavanje i do 700 radnika, našla se na trinaestoj poziciji. Zanimljivo je da bi to ujedno bio 13. proizvodni pogon ove njemačke kompanije.


Prošle godine u BiH je u potpunosti proizveden i prvi traktor, koji je iz Maglaja izvezen u Evropu. Riječ je o traktoru firme Beartisch-Fobro koja je 2017. godine svoje pogone iz Švajcarske i Njemačke preselila u BiH. Ova vijest našla na četrnaestoj poziciji, dok je na petnaestoj Tehnološki park Livno koji je pokrenuo Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, zajedno s drugim Livnjacima – Bernardinom Ćenanom, Božom Perićem i Marinom Jozićem.

Tehnološki park Linnovate oglasio je i prve pozive mladima da prijave svoje poslovne ideje za mjesto u inkubatoru.

PMP Jelšingrad-fabrika mašina otvorio je novi pogon u Gradišci krajem septembra sa zaposlenih 100 radnika, i potvrdio da je zaista riječ o primjeru uspješne privatizacije. Na našoj listi je šesnaesti, a na sedamnaestom mjestu je Tvornica cementa Banovići za čiju izgradnju bi uskoro mogao da se bira strateški partner.

TMD Automotive otvorio je još jednu fabriku u Gradačcu i time dospio na naše osamnaesto mjesto. U proizvodnji autodijelova za početak je zaposleno 70 ljudi, a u pogon je uloženo više od 5 mil EUR. Odmah iza njega, devetnaesti, je njemački HIK koji u Sanskom Mostu gradi fabriku koja će se baviti proizvodnjom i konfekcioniranjem električnih kablova i elektroormara.

Pisalo se i čitalo o tome da poznati turski brend LC Waikiki namjerava graditi tekstilni pogon u Trebinju, što se još ne može potvrditi, a na našoj listi je dvadeseti.

Na listi od 33 najčitanije, a ujedno i značajne investicije, našli su se i nova hala bijeljinske kompanije Pass, švajcarska firma SB Laser koja ulaže 3 mil KM u Prijedor, pokretanje proizvodnje peleta u Novom Gradu, otvaranje fabrika beogradske firme Ekonomik Group u Srebrenici, te novi pogon Baupartnera u Lukavcu.

Takođe čitalo se i novoj samohodnoj haubici Bratstva Novi Travnik, probnoj proizvodnji u kompaniji Steelmin iz Jajca, investicijama fabrike obuće Dermal, kao i eksploataciji boksita u Sanskom Mostu.

Listu polako privodimo kraju uz investicije firme Jasmin M iz Žepča, italijanske kompanije Olimp u Donjem Vakufu, beogradske firme Weiss Light, i kompanija Timemedia i Goldwater.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TURIZAM, SAOBRAĆAJ, SPORT, NEKRETINE, POLJOPRIVREDA i KOMUNALNA INFRASTRUKTURA i ENERGETIKA ?



Tagovi:
Beartisch Fobro
PMP Industries S.p.A
TMD Automotive u Gradačcu
Goldwater Italija
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva
retrospektiva 2018
retrospektiva industrija
retrospektiva industrija 2018
retrospektiva investicija u industriju 2018
fabrika namještaja Sinkro
proizvodnja tapaciranog namještaja
tapacirani namještaj
pogon Sinkra na Ilidži
donje ruble
čarape
proizvodnja donjeg rublja
proizvodnja čarapa
proizvodnja veša Calzedonia
Kacedonia
Calzedonia Prijedor
Calzedonia Gradiška
staklo
ravno staklo
proizvodnja stakla
laminirano staklo
proizvodnja laminiranog stakla
obrada stakla
proizvodnja municije
municija
samoodržive solarne jedinice
novo sjedište Hitinga
projektovanje mašinskih instalacija
izvođenje mašinskih instalacija
mašinske instalacije
sušenje i mljevenje hidrata i glinice
hidrat
glinica
investicije Boksita
pogone Kolektora u Srpcu
pogon Kolektora u Prijedoru
komponente za autoindustriju
komutatori
proizvodnja komponenti za autoindustriju
proizvodnja komutatora
rudnik olova u Olovu
ruda olova
industrijski gasovi
Messer investicije u BiH
proizvodnja industrijskih gasova
gasovi za industriju
ugljendioksid
proizvodnja ugljendioksida
proizvodnja CO2
fabrika Zeohem u Zvorniku
molekularna sita u prahu
zeoliti
silikatni hromatografski gelovi
prerada zeolita
prerada hromatografskih gelova
autopresvlake
auto presvlake
proizvodnja autopresvlaka
kožne autopresvlake
presvlake za autoindustriju
ciglana Brick u Grahovu
ciglana Grahovo
proizvodnja cigli
medicinska oprema
proizvodnja medicinske opreme
proizvodnja potrošnog medicinskog materijala
traktori Beartisch Fobro
proizvodnja traktora
prvi traktor proizveden u BiH
Tehnološki park Livno
Tehnološki park Linnovate
Mate Rimac
pokretanje biznisa u Livnu
varene čelične konstrukcije
izrada varenih čeličnih konstrukcija
pogoni PMP Jelšingrad u Gradišci
Tvornica cementa Banovići
cementara Banovići
izgradnja cementare Banovići
strateški partner za cementaru Banovići
proizvodnja cementa u Banovićima
automobilski dijelovi
autodijelovi
autokomponentistika
proizvodnja autodijelova
proizvodnja dijelova za automobile
automobilska industrija
proizvodnja električnih kablova
električni kablovi
proizvodnja elektroormara
elektro ormari
elektroormari
proizvodnja elektroopreme
elektrooprema
LC Waikiki Trebinje
proizvodnja odjeće LC Waikiki u Trebinju
tekstilna industrija u Trebinju
protočne cijevi za automobilsku industriju
protočne cijevi za automobile
proizvodnja protočnih cijevi
metalni sklopovi
proizvodnja metalnih sklopova
pelet
proizvodnja peleta
građevinski kontejneri
proizvodnja građevinskih kontejnera u Srebrenici
samohodna haubica
proizvodnja samohodne haubice
proizvodnja ferolegure
ferosilicij
ferosilicijum
proizvodnja obuće
ruda boksita u Sanskom Mostu
ekploatacija boksita u Sanskom Mostu
proizvodnja traktora u Žepču
fabrika LED rasvjete Pale
LED rasvjeta
proizvodnja LED rasvjete
biorafinerija za proizvodnju celuloznog etanola
celulozni etanol
biorafinerija u Semberiji
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.