NavMenu

Zelena energija šansa za jaču saradnju RS i Kine - Slijedi otklanjanje prepreka

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 24.01.2019. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Poslovna saradnja RS i Kine nije na zavidnom nivou, ali obje zemlje imaju mnogo potencijala koje mogu ponuditi jedna drugoj, zbog čega će se u narednom periodu zajedničkim snagama nastojati prevazići prepreke radi snažnijeg povezivanja domaćih i kineskih privrednika.

Istaknuto je to na sastanku u utorak, 22. januara, čelnika Privredne komore RS i delegacije Kine koju su činili predstavnici poslovnih, akademskih i stručnih asocijacija. Sastanak je održan u Istočnom Sarajevu, a razgovarano je o smjernicama buduće saradnje između dvije zemlje, koje su u skladu sa smjernicama za budući razvoj platforme između centralne i istočne Evrope i Kine, a sve u okviru inicijative "Pojas i put" kineskog predsjednika Si Đinpinga, kao i inicijative "16+1".

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da u ukupnom obimu robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom Kina učestvuje sa svega 0,04%, te da ima mnogo prostora za proširenje saradnje.

- Kina ima veoma snažnu ekonomiju i jača saradnja sa tom zemljom bi bila veoma značajna za Srpsku, zbog čega je i organizovan ovaj sastanak. Niz je prepreka, najviše zbog daljine i težine transporta, ali izvjesne količine teretnih ulja idu na kinesko tržište, kao i drvni sortimenti, tako da ima dosta prostora za jačanje saradnje - rekla je Ristić.

Ona je istakla da su kinesku delegaciju upoznali sa privrednim i ekonomskim potencijalima Srpske, te da su Kinezi izrazili spremnost za razvoj i jačanje poslovnih odnosa.

- Predstavnici njihovih kompanija koji su prisustvovali razgovoru zainteresovani su za saradnju u oblasti zelenih energija i proizvodnji energije iz solarnih izvora, te pratećih industrija. U našem predstavljanju naročito smo se bazirali na potencijale u drvnom sektoru, turizmu i energetici - dodala je Ristić.

Naglasila je da će u narednom periodu obje zemlje detaljno istražiti mogućnosti za snažnije privredno povezivanje.


- Bićemo u stalnom kontaktu i razmjenjivaćemo podatke do kojih dođemo. Za konkretnu saradnju su potrebni partneri i sa jedne i druge strane, ali pred nama je vrijeme i vidjećemo koje oblasti će se izdvojiti i u kojima će doći do povezivanja - istakla je Ristić.

Inicijativa "16+1"

Inicijativu "16+1" pokrenula je Kina 2012. s ciljem intenziviranja i širenja saradnje između 11 zemalja Evrope i pet balkanskih zemalja i to u području investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture.

Zemlje članice ove inicijative su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. U fokusu djelovanja, a s ciljem ekonomske saradnje su infrastruktura, tehnologija i zelena tehnologija.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.