NavMenu

Vlada RS produžila koncesiju za TE Stanari do 2055. godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.01.2019. 15:48
Komentari
Podeli

(Foto: eft-stanari.net)
Vlada Republike Srpske odobrila je Vuku Hamoviću produženje koncesije za izgradnju i korišćenje termoelektrane (TE) Stanari, kao i za eksploataciju uglja i vode. Njegovoj kompaniji EFT RiTE Stanari odobreno je da koncesija bude produžena do maja 2055. godine, piše portal Capital.

Odluku o dopuni Odluke o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE Stanari, Vlada je donijela početkom mjeseca, a na snagu će stupiti 26. januara. Koncesija se produžuje za 12 godina.

Iako je u Odluci o utvrđivanju uslova za produženje roka, koju je Vlada donijela u oktobru prošle godine, navedeno da se minimalna koncesiona naknada za produženi period trajanja koncesije utvrđuje u iznosu od 0,0033 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije, dopunom Odluke o dodjeli koncesije nije definisana naknada.

Istovremeno izmijenjene su i odluke o koncesijama za eksploataciju uglja i vode i u njima su navedene obaveze koncesionara u vezi sa plaćanjem naknada.

Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju uglja izmijenjena je tako da se koncesija sa firme EFT – Group Rudnik lignita Stanari prebacuje EFT – Rudnik i Termoelektrani Stanari. Ova koncesija se produžuje za 20 godina.

- Koncesionar će za produženi period trajanja koncesije platiti RS jednokratnu naknadu od 797.965 KM i naknadu za eksploataciju uglja radi prodaje trećim licima u iznosu od 2,6 KM/t - navedeno je u odluci.

Treća odluka koja je izmijenjena, a tiče se EFT-a, odnosi se na eksploataciju vode na ležištu Dragalovci u Stanarima koja se produžava za 17 godina.

- U produženom periodu koncesionar će plaćati naknadu za eksploataciju mineralnog resursa u iznosu od 0,30 KM/m3 - istaknuto je u odluci Vlade.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.