Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.01.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Umjesto najavljenih 30%, industrijska struja u FBiH poskupljuje 5%

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Industrijska struja za korisnike Elektroprivrede BiH biće skuplja za 5% umjesto ranije najavljenih 30%, prenosi RTV Slon.

Do poskupljenja tzv. industrijske struje na području koje pokriva Elektroprivreda BiH trebalo je doći već sredinom januara od kada je struja trebala biti skuplja i za 30%.

Na ovu vijest oštro su reagovali iz Udruženja poslodavaca FBiH upozoravajući da bi poskupljenje cijena električne energije za poslovne subjekte proizvelo lančanu reakciju i dovelo do značajnih povećanja cijena svih drugih proizvoda i usluga, kako za privredu, tako i za građane.

Nakon niza sastanaka sa poslodavcima, Elektroprivreda BiH pripremila je model ublažavanja naglog povećanja cijene električne energije za tržišne kupce, na osnovu analiza tržišta, potrošnje i plana poslovanja.

- Na povećanju cijena električne energije ne insistira Elektroprivreda. Na berzi cijena električne energije je povećana za više od 27% i sad zajedno sa Vladom Federacije pokušavamo, i čini nam se da smo uspjeli, da to ograničimo na do 5% - istakao je Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH.

Za razliku od prvobitno najavljenog poskupljenja električne energije koje bi izazvalo lančano poskupljenje svih namirnica, poskupljenje struje od 5% neće imati taj efekat, tvrdi predsjednik Skupštine poslodavaca TK Mensur Alić.

- Trebamo to poskupljenje prihvatiti kao normalno, jer je uslovljeno dešavanjima na tržištu električne energije u čitavoj Evropi i svijetu. Mislim da to neće uticati na poslodavce, jer ćemo nastojati da taj procenat ublažimo nekim drugim stvarima, a da ne dođe do poskupjenja namirnica i ostalog - rekao je Alić.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH istakli su i da korekcija cijena nije došla u pravo vrijeme, jer je veliki broj kompanija već potpisao ugovore o poslovanju, a mnoge od njih posluju i sa partnerima u inostranstvu kojima su ponudili cijene formirane na osnovu starih cijena elektične energije, te da bi ubudući ovakve poteze i mjere trebalo najaviti puno ranije, navodi RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.