Izvor: Capital | Srijeda, 23.01.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela likvidacija preduzeća Vučijak iz Prnjavora - Ergela nastavlja uzgoj lipicanera

Ergela Vučijak
Preduzeće Vučijak iz Prnjavora biće ugašeno, devet godina nakon što je njegovu imovinu kupila Vlada Republike Srpske i osnovala Јavnu ustanovu, odnosno novu ergelu Vučijak.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je likvidacioni postupak nad akcionarskim društvom Vučijak Prnjavor, a za likvidacionog upravnika imenovan je Žarko Janković.

Povjeriocima je ostavljen rok do 16. febuara da prijave sudu svoj potraživanja.

- Povjerioci su dužni uplatiti taksu za prijavu potraživanja u iznosu od 1% od vrijednosti potraživanja, s tim da taksa ne može biti manja od 50 KM, niti veća od 10.000 KM - naveo je sud.

Pozivaju se i dužnici da svoje dugove prema Vučijaku izmire bez odlaganja.

- Ročište za ispitivanje potraživanja određuje se za 20. februar u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci - naveo je sud.

Likvidacioni upravnik Žarko Janković za portal Capital je rekao da je riječ o likvidaciji bivšeg preduzeća čiju je imovinu kupila Vlada.

- Preduzeće Vučijak će biti ugašeno kao pravni subjekt, a Јavna ustanova, ergela Vučijak, će nastaviti da obavlja istu djelatnost, uzgoj lipicanerskih konja. Ako bude povjerilaca nadam se da će osnivač da izmiri te obaveze. Koliko znam nema obaveza prema Poreskoj upravi RS i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Vidjeću još s knjigovođom, nismo sve račune sravnili. Moram sačekati da vidim ima li prijava povjerilaca - rekao je Janković.

Prema podacima sa Banjalučke berze, Vučijak je 2017. godinu završio u minusu od više od 300.000 KM, dok je JU Vučijak te godine imala nešto više od 50.000 KM dobiti.

Transfer JU Vučijak iz budžeta RS ove godine iznosi 400.000 KM.

Ergela Vučijak je osnovana 1946. godine. Bila je u vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas vlasnička struktura se mijenjala četiri puta.

Vlasnik ergele u februaru 2010. godine postala je Vlada RS, koja je za nju platila milion maraka, ali je pravo rukovođenja dobila tek 2015. godine, nakon završetka stečajnog postupka. Zastoj je prouzrokovao spor zbog parcele površine od 70 dunuma, na koju je pravo polagalo i preduzeće Ratar, koje je izgubilo sudski spor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.