Izvor: Politika | Utorak, 22.01.2019.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazonu se isplati da uništava neprodatu robu - Skladištenje je mnogo skuplje

(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Globalna internet trgovina Amazon optužena je da je samo tokom prošle godine uništila oko tri miliona neprodatih proizvoda iz svojih skladišta u Francuskoj. Istraga koja je objavljena u jednoj televizijskoj emisiji izazvala je mnogo reakcija, posebno posle informacije da se ispostavilo da je "otpad za ovu kompaniju finansijski isplativiji od skladištenja neprodatih proizvoda", preneo je Euraktiv.

Inače, uslovi za prodavce koji skladište proizvode u Amazonovim skladištima podrazumijevaju inicijalni trošak od 26 EUR za svaka tri kvadratna metra, ali cijena raste na 500 EUR posle šest mjeseci i na 1.000 EUR posle godinu dana.

Predstavnici udruženja za zaštitu životne sredine upozorili su da je razlog što je Amazon odgovoran za toliku količinu otpada u stvari njihova poslovna politika preterane proizvodnje i trka za cijene koju vode globalni internet prodavci. Inače, kako prenose strani mediji, Francuska nije prva država u EU koja je otkrila probleme vezane za Amazonovo masovno bacanje proizvoda. Sredinom prošle godine u Njemačkoj su se pojavile informacije o kulturi bacanja u Amazonu, u kojima su citirali zaposlene koji tvrde da svakog dana bacaju desetine hiljada novih predmeta, od usisivača do računara.

Amazon je na ove optužbe odgovorio tvrdnjom da se "velika većina" neprodatih predmeta reciklira, preprodaje, vraća ili daruje. Međutim, u zvaničnoj izjavi predstavnici ove kompanije su potvrdili da "naporno rade na smanjenju broja predmeta za koje nemaju drugog izbora osim da ih unište".

Francuska vlada je reagovala burno i najavila skoro donošenje zakona u kome je i bukvalno navedeno "zabraniti uništavanja proizvoda u trgovinama poput Amazona", a ovakvo ponašanje će, kako kažu, biti kažnjivo.

Kako je nedavno objavljeno, Amazon je prestigao Microsoft i postao najvrijednija svjetska kompanija na berzi, s tržišnom vrijednošću od 797 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.