NavMenu

Kćerka firma Fabrike glinice Birač ide u stečaj

Izvor: Capital Utorak, 22.01.2019. 09:36
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: beeboys/shutterstock.com)Ilustracija
Privremeni stečajni upravnik firme Birač Energo iz Zvornika Besim Hamidović predložio je juče, 21. januara, da se u ovom preduzeću otvori stečaj uz obrazloženje da ono već duže vrijeme ne radi, da su mu blokirani računi i da nema nikakve imovine.

Birač Energo je jedna od kćerki firmi Fabrike glinice Birač koja je takođe u stečaju, a s obzirom na to da njena imovina nije dovoljna ni za pokriće troškova stečajnog postupka, te troškove će pokriti upravo Fabrika glinice.

Na jučerašnjem ročištu za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, privremeni stečajni upravnik i direktor preduzeća Birač Energo Slavko Batinić, koji su predložili stečaj, ostali su pri tom stavu, dok je sud naveo da će odluka biti donesena u zakonskom roku, i to nakon uplate dodatnih 31.000 KM za pokriće troškova stečajnog postupka.

- Postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka jer je stečajni dužnik platežno nesposoban. Društvo nije u stanju da izvršava svoje obaveze, platežno je nesposobno, jer su mu računi neprekidno u blokadi od polovine 2017. godine - rekao je Hamidović.

Hadimović je naveo da firma nema ni pokretne ni nepokretne imovine, te da knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi 3,9 mil KM i uglavnom se odnosi na potraživanja po poslovnim transakcijama.

- Međutim naplata ovih potraživanja je potpuno neizvjesna s obzirom na to da se radi o potraživanjima iz 2013. i ranijih godina, pa smatram da su ona zastarjela - naveo je Hamidović i dodao da obaveze preduzeća iznose oko 7,8 mil KM.

Na ročištu je, između ostalog, istaknuto i da je Birač Energo prestao da radi još 2013. godine, ali i da suština njegovog postojanja nije bilo ona za šta je registrovan.

- Osnovna djelatnost privrednog društva je proizvodnja vlastite energije za potrebe FG Birač, a suštinski je vršilo plaćanje preko svog računa kada su računi FG bili u blokadi - navedeno je na ročištu.

Upravnik je naveo da bi stečajni postupak mogao da bude zaključen u roku od devet mjeseci, te da bi za pokriće troškova predlagač trebao uplatiti još 31.000 KM.

Direktor Birač energo Slavko Batinić rekao je da se ne može na ovom ročištu izjasniti u vezi sa pokrićem troškova stečajnog postupka, ali da osnivač ove firme zna za predviđene troškove i da je spreman platiti taj iznos.

Prema nezvaničnim informacijama uskoro se očekuje otvaranje stečaja i u drugim povezanim firmama Fabrike glinice Birač, među kojima su i Mehanika i Alusil, jer je opredjeljenje Fabrike glinice da se ugase sve povezane firme osim Alumine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.