NavMenu

Aluminij pred novim režimima u proizvodnji - Odluka Elektroprivrede HZ HB tek treba dati rezultate

Izvor: Klix Utorak, 22.01.2019. 08:22
Komentari
Podeli

(Foto: aluminij.ba)
Nova godina trebala bi mostarskom Aluminiju donijeti neke nove režime proizvodnje, a rezultati odluke Elektroprivrede HZ HB o snabdijevanju električnom energijom tek treba da daju rezultate.

Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija Mostar, za Klix.ba kaže kako je Uprava u novembru predstavila Nadzornom odboru plan proizvodnje za 2019. godinu, prilagođen uslovima na tržištu, a posebno cijenama električne energije.

- Svjesni činjenice kako možemo očekivati visoke cijene električne energije tokom cijele 2019. godine, planom je predviđena smanjenje proizvodnje tekućeg metala iz elektrolize, a povećanje proizvodnje iz pretapanja čvrstoga metala u ljevaonici. Naravno, sve je usklađeno i sa zahtjevima naših kupaca - kazao je Pandža.

Još uvijek nisu sanirani problemi u vezi s nabavkom električne energije, a čeka se da odluka Skupštine Elektroprivrede HZ HB o isporuci električne energije uz odgodu plaćanje donese očekivani rezultat.

- Tek smo početkom ovog mjeseca otpočeli implementaciju te odluke i čvrsto vjerujemo kako će polučiti željene rezultate - napomenuo je.

Kako kažu u Aluminiju, još su velika očekivanja od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH.

- Imamo dobru komunikaciju s Vladom FBiH te i ovom prilikom zahvaljujem predsjedniku vlade, dopredsjednici i resornom ministru na ukupnim aktivnostima u proteklom periodu. Uprava društva ustrajaće na zahtijevanju izvršenja preuzetih obveza iz Aneksa 8, a vjerujemo kako i Nadzorni odbor dijeli naše stajalište - kazao je Dražen Pandža.

Podsjećamo, koncem prošle godine bivši gigant proživljavao je teške trenutke koji su se manifestirali visokim cijenama električne energije i hroničnom nelikvidnošću. Prijetilo je skidanje s elektroenergetske mreže, a do zaokreta je došlo u decembru kad je promjenom političke volje Elektroprivreda HZ HB donijela odluku o snabdijevanju električnom energijom Aluminija po povoljnim uslovima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.