Izvor: Tangosix | Utorak, 22.01.2019.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vinci i Terna potpisali ugovor o radovima na Aerodromu Nikola Tesla vrijedan 262 mil EUR - Nova pista, terminal, rulne staze, parking...

(Foto: saiko3p/shutterstock)
Kompanija Terna, podružnica grčke GEK Terna Grupe, potpisala je 18. januara sa kompanijom Vinci Airports, koncesionarom beogradskog aerodroma Nikola Tesla, ugovor o njegovoj dogradnji i rekonstrukciji, saopšteno je iz Terme.

Kako navode, projekat je dio zajedničkog ulaganja (joint venture – Vinci 51%, Terna 49%), a budžet predviđen za radove iznosi 262 mil EUR na period od pet godina.

– Projekat obuhvata niz infrastrukturnih remonta sa ciljem razvoja i unapređenja aerodromskih kapaciteta i operativnih uslova, povećanja putničkog i kargo avio-saobraćaja, kao i omogućavanja avio-prevoznicima da ponude nove rute.

Konkretno, radovi predviđeni za objekte putničkih terminala podrazumijevaju izgradnju novih objekata sa ukupnom površinom od 42.000 metara kvadratnih, kao i obnavljanje već postojećih ukupne površine od 15.000 metara kvadratnih.

Projekat obuhvata i izgradnju nove piste dužine 3.500 metara, zatim obnavljanje i nadogradnju postojeće piste dužine 3.400 metara, izgradnju novih devet rulnih staza, proširenje postojeće platforme i izgradnju nove infrastrukture platformi ukupne površine od 55.000 metara kvadratnih, kao i proširenje postojeće platforme za odleđivanje ukupne površine od 6.000 metara kvadratnih.

Takođe, u planu je i izgranja novih parkirališta sa 2.400 parking mjesta, zatim izgradnja trotoara, kao i objekata za odlaske i dolaske, izgradnja dodatnog puta za kretanje vozila dužine 3.500 metara, izgradnja sistema za odvod kišnice, nabavka statičke signalizacije, osvjetljenja i CCTV sistema.

Dio projekta predviđa i formiranje pomoćnih objekata za izgradnju i druge infrastukturne radove kao što su sistem za tretiranje otpadnih voda i odlaganje čvrstog otpada, sistemi za grijanje, meteorološka stanica, postrojenje za solarne panele i druge, stoji u saopštenju Terne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.