Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.01.2019.| 01:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH dobija Agenciju za energijsku efikasnost

Savjetnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Amira Pintul izjavila je da se u Federaciji uspješno ispunjavaju obaveze u oblasti energetske efikasnosti, a koje u narednom periodu nalažu uspostavu Agencije za energijsku efikasnost, prenio je RTV Slon.

Kaže da je donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti, Metodologije izračuna i raspodjele indikativnih ciljeva Federacije BiH za uštedu u potrošnji energije, Akcionog plana energijske efikasnosti FBiH za period 2016- 2018. godine, Pravilnika o informacionom sistemu Federacije BiH, te niza uredbi Federacija dobrim dijelom ispunila zakonske obaveze po Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice, a samim tim i izvršila transponovanje zadanih direktiva u entitetsko zakonodavstvo, što je u ovom slučaju entitetska obaveza.

– Pored transponovanja ispunjavanja dijela obaveza koje proizilaze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, resorni ministar Nermin Džindić donio je Odluku o uspostavi kantonalne platforme putem koje su, na unificiran način, svi kantoni u Federaciji BiH ispunili dio svojih zakonskih obaveza u oblasti energijske efikasnosti, kao što je npr. izrada i donošenje kantonalnih akcionih planova energijske efikasnosti – rekla je Pintul.

Po okončanju donošenja podzakonskih propisa čiji su rokovi utvrđeni Zakonom o energetskoj efikasnosti, Vlada Federacije BiH treba pristupiti i donošenju odluke o formiranju Agencije za energijsku efikasnost koja će, u tom slučaju imati uslove za normalan i efikasan rad.

– Aktivnost u vezi uspostave agencije trebala bi biti jedan od prioritetnih zadataka za naredni period – smatra Pintul.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.