Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 20.01.2019.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove linije i više letova sa sarajevskog aerodroma u 2019.

Aviokompanije koje trenutno lete sa Sarajevskog aerodroma najavile su povećanje svojih letova, rekli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tako je aviokompanija Aegan Airlines najavila da od juna uvodi ljetne sezonske letove između Atine i Sarajeva. Također, Tunisair je najavio novu sezonsku liniju između Monastira i Sarajeva.

Ova linija će nadopuniti postojeće sezonske letove između Tunisa i Sarajeva kojima upravlja Tunisair Express. Aviokompanija FlyBosnia bi od 31. januara trebala otpočeti sa letovima sa Rijad, a najavili su i letove za London, te druge europske gradove.

Postoje i najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog saobraćaja, zatim najave za linije prema Skoplju, Ammanu, Bahreinu.

- Same aviokompanije donose odluku o isplativosti uspostave neke linije, ali činjenica je da Sarajevski aerodrom već šest godina zaredom bilježi značajan rast i sve ukazuje da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini - naveli su iz MAS-a za Fenu.

Kada je riječ o aktuelnom zimskom redu letenja za 2018/2019. Sarajevo je direktnim aviolinijama povezano sa 12 destinacija: Zagreb, Istanbul, Munich, Ljubljana, Beograd, Dubai, Doha, Beč, Stuttgart, Keln, Stockholm i Budimpešta, sa isto toliko aviokompanija, a to su: Adria Airways, Air Serbia, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Eurowings, flydubai, Lufthansa, Norwegian Air Shuttle, Pegasus Airlines, Turkish Airlines, Wizz Air, Qatar Airways.

Tokom ljetnje sezone broj aviokompanija i aviolinija značajno je veći nego u zimskom periodu. Tako naprimjer, već neko vrijeme aviokompanija Air Arabia održava ljetnju sezonsku liniju prema Sharjah, a Swiss Airlines za Cirih

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2018. godini prošlo je 1.046.635 putnika, što je povećanje od 9,2 odsto u odnosu na 2017. godinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.