Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.01.2019.| 01:03

Uskoro slanje PDV prijave i preko mobilnog telefona

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet vezu, a u narednom periodu bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona, najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković, a prenosi BiznisInfo.

- Jedina smo poreska uprava u BiH, koja ima internet portal na kojem se može podnijeti PDV prijava na bilo kojem mjestu gdje postoji internet konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom periodu bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreskih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu da podnesu PDV prijavu putem mobilnog telefona - pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

- Intencija UIO BiH jeste da bude certifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UIO, bili potpuno zaštićeni - dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UIO uvođenje i potpuno kompjuterizovanog bez papirnog provoznog sistema (NCTS).

- UIO je na pola puta do potpune bez papirne komunikacije unutar naše institucije - dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.