Izvor: Energetski portal | Nedjelja, 20.01.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Guardian odbacio plastiku - Novine pakuje u biorazgradivi omot od krompira

Ilustracija (Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)
Britanski magazin Guardian odbacio je svoju dosadašnju "plastičnu ljušturu" i omotač za štampana izdanja je zamijenio biorazgradivim pakovanjem.

Naime, u cilju smanjenja plastičnog otpada, Guardian svoje novine od skoro pakuje u providni omot napravljen od krompirovog skroba koji se kompostira u potpunosti u roku od 6 mjeseci. Izdavač je skrenuo pažnju da u izradi pakovanja nisu korišteni genetički modifikovani materijali.

Britanska medijska kuća savjetuje čitaocima da ambalažu ne bacaju u kante za reciklažu, već da ga uskladište zajedno sa otpacima od hrane ili iz bašte ili da ga kompostiraju. Kompostiranje predstavlja prirodnu razgradnju organske materije dejstvom bakterija, crvića, kao i malih insekata, i mnogi ovaj proces obavljaju kod kuće kako bi samostalno proizveli đubrivo od odbačenih organskih materija.

Guardian je prvi štampani medij koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu odvažio na ovaj poduhvat. S obzirom na to da je proizvodnja plastike jeftinija u odnosu na proizvodnju biorazgradive sirovine, ovaj korak je posledično rezultovao u poskupljenju njegovih izdanja za od 20 do 30 penija. Ipak, odbacivanje plastike bilo je podstaknuto upravo mišljenjem čitalaca.

Za nekoliko mjeseci Guardian od "krompira" biće dostupan u čitavoj zemlji.

Urednica Katrin Viner naglasila je da je istraživačko novinarstvo teško, skupo i da zahtijeva mnogo vremena. Zahvaljujući čitaocima koji kupuju i pretplaćuju se na Guardian, ova medijska kuća opstaje i utire put ka finansijskoj održivosti.

- Ekonomski uslovi za novine ostaju vrlo teški. Njihova prodaja je u istorijskom padanju. Oglašivači novac radije izdvajaju na tehnološke kompanije nego na izdavače, a troškovi za papir, štampu i dostavu rastu - rekla je Viner.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.