Izvor: seebiz.eu | Petak, 18.01.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prihodi Netflixa skočili 27% - Broj pretplatnika veći za 8,8 miliona

Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)
Prihodi Netflixa dostigli su u proteklom kvartalu 4,2 mlrd USD, što je 27% više nego godinu dana ranije, pri čemu je broj novih pretplatnika samo u tom tromesečju "skočio" za 8,8 miliona, na gotovo 140 miliona.

Prema objavljenom poslovnom izvještaju kompanije koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit iznosila je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu 134 mil USD, odnosno 27% manje nego godinu dana prije.

Snažan rast prihoda pripisuje se skoku broja pretplatnika, ali je dobit Netflixa pala zbog povećanog ulaganja u kupovinu sadržaja i proizvodnju originalnog programa.

Prema analitičkoj kući Cowen & Co, Netflix je u proteklom tromjesečju u SAD emitovao dosad rekordnih 780 sati originalnog programa. Ukupno je, procjenjuje se, na kupovinu sadržaja i na proizvodnju sopstvenog programa kompanija lani potrošila 13 mlrd USD.

Kada je osnovan 1997. godine, Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev. Od 2013. godine kompanija je počela da proizvodi vlastiti, originalni program.

Netflix poručuje da će se te investicije vjerovatno i nastaviti. Tim više što je kompanija nedavno najavila povećanje cijena pretplate u SAD i nekim zemljama Latinske Amerike, što bi joj moglo donijeti novih milijardu dolara prihoda.

George Salmon, analitičar u kompaniji Hargreaves Lansdown, očekuje da će pretplatnici prihvatiti nove cijene, ali upozorava na jačanje konkurencije televizijskih kuća i proizvođača filmova, kao što je Walt Disney, koji uvodi online ponudu zbog čega je prestao prodavati sadržaj Netflixu.

Jača i konkurencija od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.com, a AT&T, kao i Comcast, takođe su najavili digitalnu ponudu.

Ipak, na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je više od polovine svih pretplatnika kompanije izvan SAD.

Iako su kvartalni poslovni rezultati bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, cijena dionice Netflixa pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od 4%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.