Izvor: Glas Srpske | Petak, 18.01.2019.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industrija i turizam pokretači privrednog rasta RS - U 2019. se očekuje značajno rasterećenje privrede

(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Industrijska proizvodnja, te saobraćaj, trgovina i turizam dali su najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srpskoj u trećem kvartalu prošle godine, koji je u tom periodu porastao za 3,8% u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, to je 17. uzastopno tromjesečje u kojem je zabilježen realan rast BDP-a.

- Najveći doprinos ukupnom rastu BDP-a dale su djelatnosti koje su bile pokretači rasta i u godini prije, a to su industrijska proizvodnja s učešćem od 19,3% i trgovina, saobraćaj i turizam s oko 16,5% učešća u BDP-u - naveli su iz Zavoda za statistiku.

Statistika pokazuje da je bruto dodata vrijednost realno bila veća u oblasti trgovine na veliko i malo, opravka motornih vozila, motocikala, saobraćaj i skladišćenje, zatim djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 6,8%. Navode da su privreda, šumarstvo i ribolov zabilježili rast od 5,8%, građevinarstvo za 4,5%, dok je u sektorima vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji električne energije i snabdijevanju vodom za 3%.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić ističe za Glas Srpske da je najveći doprinos rastu u oblasti industrijske proizvodnje dala proizvodnja namještaja, mašina i električne energije.

- Rastao je i izvoz i uvoz, a generalno robna razmjena za 11 mjeseci lani bila je veća za 577 mil KM u odnosu na isti period 2017. godine, dok je ostvaren izvoz u vrijednosti većoj od 3 mlrd KM, što govori o tome da su domaća preduzeća značajno poboljšala svoju poziciju na tržištu, te da i u idućem periodu možemo očekivati značajan rast, pod uslovom da ne bude nekih nepredviđenih opterećenja - rekao je Ćorić.

Kaže da se u ovoj godini očekuje značajno rasterećenje privrede, što bi trebalo dovesti do povećanja plata, a zatim i javne potrošnje i ukupnih prihoda.

- To je pozitivan točak koji treba da se zavrti kako bi privreda krenula uzlaznom putanjom. Moramo ojačati realni sektor - istakao je Ćorić.

Statistika pokazuje da je u prvom kvartalu prošle godine BDP porastao za 3,3%, a u drugom za 3,6% u odnosu na iste periode u 2017. godini.

Javni prihodi

Pero Ćorić je istakao da je za svaku pohvalu i naplata javnih prihoda, koja je lani povećana za skoro 100 miliona.

- To pokazuje da je privreda u blagoj fazi oporavka, a i da je povećana finansijska disciplina - rekao je Ćorić.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2018. u odnosu na isti period 2017. u regionu

- 2,8% Hrvatska

- 3% FBiH

- 3% Makedonija

- 3,8% Srbija

- 4,8% Slovenija

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.