NavMenu

ŠAROVIĆ: Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju odluke o taksama

Izvor: Klix Četvrtak, 17.01.2019. 15:35
Komentari
Podeli
Mirko Šarović (Foto: vijeceministara.gov.ba)Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za Klix da je kosovska strana, na zahtjev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100% na robu iz BiH.

U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rješenja i spriječile daljnje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

- Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine i spriječimo daljnje štete - rekao je Šarović za Klix.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 mil USD otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.


Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od 10% na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100% na robu iz BiH i Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34,6 mil EUR, dok je indirektna šteta mnogo veća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.