Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 16.01.2019.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako je romantika dovela do otkrića autoradija?

(Foto: IkeHayden/shutterstock.com)
Istorija autoindustrije skriva brojne tajne, a jedna je i nastanak autoradija. Bilo je to prije 90 godina, a najveće zasluge pripadaju tada mladim Vilijamu Leru i Elmeru Vejvringu.

Godine 1929. mladi parovi su obožavali romantične vožnje mračnim neutabanim putevima, koje su nerijetko završavale nježnim zagrljajima pod zvjezdanim nebom. Često su tako i najbolji prijatelji Vilijam Ler i Elmer Vejvring u prirodu odlazili sa svojim djevojkama, ali činilo se kako im ipak nešto sa tih druženja nedostaje.

Dosadio im je suvoparan zvuk agregata koji je za vrijeme zimskih dana morao da bude upaljen da bi u autu uvijek bilo donekle toplo. Jedne večeri je jedna od djevojaka rekla kako bi baš lijepo bilo slušati muziku, a to se jako svidjelo dvojici nerazdvojnih prijatelja. Razmišljali su i zaključili da bi mogli da probaju da ugrade jedan takav uređaj u automobil.

Nedugo zatim krenuli su u projekat. Dug put je bio pred njima, jer iako na prvu ova priča zvuči jednostavno, prije 90 godina to nikako nije bila. Na ruku im je išlo to što su bili među rijetkima koji su u svojim domovima imali radiouređaje pa im rukovanje njima nije bilo strano.

Rješavali su probleme jedan po jedan i nakon što su plan uspješno implementirali i u automobil ugradili radioprijemnik, svoj proizvod su odlučili da predstave na radijskom skupu u Čikagu, gdje su upoznali Pola Galvina, osnivača kompanije Motorola. Njemu se izuzetno svidio izum dvojice mladih ljudi pa im je ustupio mjesto u svojoj tvornici da bi što prije usavršili svoj proizvod.

Sve nakon toga je dobro poznata istorija u kojoj je Pol Galvin svojim poslovnim zalaganjem i znanjem uspješno svijetu predstavio autoradio.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.