Izvor: eKapija | Srijeda, 16.01.2019.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: mRGB/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu posjećuje sve više turista, a samo je Sarajevo u 2018. posjetilo pola miliona gostiju, dok je broj noćenja u glavnom gradu BiH veći za čak 22%.

Broj turista je povećan i u banjalučkoj regiji, a jedan od gavlih razloga je dolazak niskotarifne aviokompanije Ryanair na Aerodrom Banjaluka. Na ovom aerodromu se do 2021. očekuje oko 250.000 putnika koji bi mogli značajno doprinijeti povećanju prihoda u turizmu.

Dobra vijest za turizam naše zemlje je i potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između BiH i Kine u decembru 2018. godine. Ovim dokumentom značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u BiH kojih će, kako se očekuje, u ovoj godini biti oko 100.000, što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje.

Povećanjem broja turista u našoj zemlji stvara se potreba za novim smještajnim kapacitetetima. Dosta projekata koji su započeti prethodnih godina realizovano je u 2018. godini. Međutim, u planu su i novi projekti koje smo predstavili, a čiju realizaciju ćemo pratiti i u 2019.

U narednom periodu dosta se očekuje i od razvoja turizma na našim planinama, banjskim centrima, kao i u ruralnim područjima koja su pogodna za razvoj seoskog turizma.

Pogledajmo šta vas je najviše interesovalo tokom 2018. godine!

Lidersku poziciju zauzele su investicije na Jahorini, kao i povezivanje ove olimpijske ljepotice gondolom sa Ravnom planinom koja bi mogla da počne na proljeće 2019.

Veljko Golijanin, direktor ski centra Ravna planina rekao je u intervjuu za eKapiju da im je cilj završetak projekta gondole do kraja, odnosno uspostavljanje instalacije do Jahorine u ukupnoj dužini od 6,6 km.

- Radi se o grandioznom projektu čija će vrijednost biti oko 40 mil KM i koji je moguće završiti samo uz pomoć i saradnju sa javnim preduzećima uz podršku državne vlasti. Ovaj projekat je podržala Vlada RS i Milorad Dodik, koji je najavio da će se uskoro raditi na njegovom završetu - rekao je tada Golijanin.

Inače ovim projektom bi se Ravnoj planini, koja je od ranije poznata kao izletište Sarajeva, dalo na značaju i razvoju turističkih potencijala, koja je do sada nepravedno zanemarivana, ne samo u turističkom već i infrastrukturnom smislu.

Naše čitaoce zanimale su i izmjene u Planu poslovanja OC Jahorina. Ovim planom ukupna investiciona ulaganja u 2018. povećana su za skoro 4,5 mil KM, dok je plan da se godina završi u plusu od 2,3 mil KM ostao isti.

Drugo mjesto naše liste zauzeli su idejni projekti za hotele na Balkani. Naime, Opština Mrkonjić Grad traži investitore za nove smještajne sadržaje u Turističko-rekreativnom centru Balkana, te su raspisali konkurs za dva idejna rješenja za nove hotele - Vidikovac i Eden. Na konkursu su pobijedili studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci.

Prema projektima predviđeno je da oba hotela imaju po 250 ležajeva, kongresne sale, velnes centre...

Grad sunca u Trebinju, kao i ostale investicije Swissliona u Hercegovinu, nalaze se na trećoj poziciji liste najčitanijih investicija u turizam. U sklopu Grada sunca u 2018. godini otvoren je hotel SL Panorama, velnes centar, kao i tereni za odbojku. Hotel SL Panorama ima 25 deluks apartmana, restorane i panoramsku terasu sa pogledom na cijeli grad.

SL Panorama Trebinje
SL Panorama Trebinje
Rodoljub Drašković je prilikom otvaranja hotela rekao da je plan da u saradnji sa RTS-om i Gradom Trebinjem napravi filmski grad.

Za naše čitaoce bio je zanimljiv i duh bosanskog sela i prirodni ambijent etno sela Čardaci kod Viteza koji je zauzeo četvrto mjesto. Ovaj hotelsko-turistički kompleks koji se prostire na 70.000 m2 širi se iz godine u godinu, a kako su najavili za eKapiju, u planu za 2019. je i novo proširenje kapaciteta i ponude spa centra, kao i dodatnih sadržaja za teambuilding programe.

- Takođe, u planu imamo i izgradnju nove konferencijske dvorane - dodao je za naš portal direktor etno sela Čardaci Nikola Šakić.

Kompleks, inače, čine turističko naselje Čardaci, pivnica Kod crnog mačka i restoran Kod mlina, zatim vodeni park Ribica, ribnjak Izmišljeni potok, te spa centar Čardaci i slane pećine.

Smještajni kapacitet etno sela je 120 ležajeva, raspoređenih u 20 apartmana i 25 soba. U sastavu Čardaka nalazi i moderno opremljena konferencijska dvorana kapaciteta 100 sjedećih mjesta, kao i dvije manje sale.

Peto mjesto liste eKapije zauzela je Gondola Borje. Projektom je predviđeno da se na planini Borje, na relaciji od hotela Hajdučke vode do manastira Liplje, izgradi gondola vrijedna oko 4 mil EUR.

Kako je rekao za eKapiju direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš (ALERK) Predrag Tešić, koji je idejni tvorac projekta, za početak konkretnih radova na ovom projektu čeka se dogovor načelnika dvije opštine.

U posljednjm periodu dosta je uloženo u infrastrukturu i usluge Banje Vrućice. Ono što je novo i što se nalazi na šestoj poziciji naše liste čitanosti je da ovaj zdravstveno-turistički centar planira da u skorijoj budućnosti uloži oko 2 mil KM u izgradnju restorana i banket sale u okviru postojećeg kompleksa. Riječ je dijelom o nadogradnji, a dijelom o izgradnji potpuno novih sadržaja. Kako su za portal eKapija rekli iz ZTC Banja Vrućica, banket sala će biti izgrađena na mjestu sadašnje balon sale, a dio restorana, tačnije kuhinja sa kafeom, na mjestu postojećeg motela.

- Kapacitet banket sale bio bi oko 400 mjesta, u zavisnosti od postavke, dok bi kapacitet restorana bio 160 mjesta. Ukupna površina planiranog restorana je više od 570 m2, a banket sale 540 m2 - naveli su u Banji Vrućici.

Takođe, ZTC Banja Vrućica planira da u 2019. godini renovira i jedan objekat koji je trenutno van funkcije u sklopu kojeg bi napravili zdravstveni centar. U okviru centra planirane su nove usluge koje će se odnositi na operacione sale i dijagnostički centar.

Otvaranje luksuznog Swissotela u Sarajevo City Center-u zauzelo je sedmo mesto. Ovaj hotel ima 218 luksuzno opremljenih soba s panoramskim pogledom na centar grada i okolne planine, salu za konferencije od 550 m2, te spa centar sa potpisom Purovel Spa & Sport na više od 1.500 m2.

Hotel ima i autentičan dizajn koji kombinuje elemente bosanskohercegovačke tradicije i jednostavnost i profinjenost švajcarskog modela uređenja prostora. Enterijere Swissotela dizajnira engleska firma Scott Brownrigg Associates sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju high-end hotela u Evropi.

Osma pozicija pripada Termama Ozren u Petrovu. Vlada Republike Srpske u maju 2018. dodijelila je kompaniji Milojević Gilje-Gas iz Bijeljine koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode na ležištu Kakmuž u opštini Petrovo, a kojom će se snabdijevati Terme Ozren, koje su u izgradnji.

U pitanju je banjsko-turistički kompleks vrijedan više od 3 mil EUR čija je izgradnja započela u proljeće 2017. godine, a u kojem će se nalaziti više cjelina od kojih će neke, kako je planirano, biti otvorene u 2019. godini.

Marriott Mostar
Marriott Mostar
Vijest da će hotel Marriott Mostar, koji se gradi na mjestu bivšeg hotela Ruža, biti otvoren u martu 2019. našla se na devetom mjestu naše liste. Hotel Marriott Mostar će biti hotel s pet zvjezdica s površinom većom od 27.000 četvornih metara. Imaće 182 sobe i apartmane, sedam različitih restorana, tri različita bara, dvorane za sastanke, koncertnu dvoranu, bazen na vrhu hotela, spa centar, podzemnu garažu..., a sve to neposredno uz Stari most.

Hotel će po kvaliteti materijala i opreme, te sadržaju, kapacitetu, uslugama koje pruža, biti jedan od luksuznijih na Balkanu, izvijestio je bljesak.info, prenio Indikator.

Portal eKapija predstavio je projekat za hotel Marriott Mostar u septembru 2017. Šta je predviđeno tim projektom, te kako je planirano da izgleda hotel pogledajte OVDJE.

Desetoplasirana vijest na listi eKapije je da je u Banji Dvorovi planirana nadogradnja hotela i izgradnja akva parka. Kako je rekao za eKapiju gradnačelnik Bijeljine Mićo Mićić prema projektu koji su radile austrijske firme, geotermalna voda bi se mogla iskoristiti u tri segmenta. Jedna je banjski turizam, druga je rekreacija i sport, a treća korišćenje geotermalne vode za proizvodnju zdrave hrane.

Prema katalogu potencijala za javno-privatno partnerstvo koji je Grad Bijeljina objavio prije tri godine, za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Banje Dvorovi potrebna su ulaganja od skoro 7 mil EUR. Ovim je predviđena investicija od 2,5 mil EUR za drugu fazu hotela, te 1,3 mil EUR za banjski centar.

- Potencijalnim investitorima je ponuđena i mogućnost ulaganja 1,1 mil EUR u akva park, zatim 1,2 miliona u sportsko-rekreativni centar sa bazenom, pola miliona za sportske terene, bungalove i parking, dok bi 442.000 EUR trebalo obezbijediti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - stoji u katalogu.

Na jedanaestom mjestu nalazi se otvaranje hotela ibis Styles u Sarajevu u novembru 2018. Hotel ima ukupno 181 sobu, konferencijsku salu za 800 osoba što je jedan od najvećih kongresnih kapaciteta u gradu, spa centar te restoran, kafe bar i panoramski skybar. Ukupno ulaganje u projekat, na čijem su izvođenju angažovane domaće kompanije, iznosi oko 30 mil KM, a hotel zapošljava 70 ljudi uključujući oko 30 novozaposlenih. Hotelom upravlja firma Tareq Hospitality sa sjedištem u Sarajevu.

Vijest da je počela obnova kultnog hotela Neretva u Mostaru zazuela je dvanaestu poziciju liste. Obnova će koštati 8,7 mil EUR, a za eKapiju su iz firme Neretva rekli da će ovaj hotel poslovati u okviru nekog poznatog svjetskog lanca.

Trinaestoplasirani je projekat za turistički kompleks Tvrdimići, koji opština Istočno Novo Sarajevo planira da gradi u narednom periodu, a gdje su pojedini sadržaji već realizovani. Prema Nactu plana koji je usvojen krajem avgusta 2018. godine predviđena je gradnja vikend naselja, rekreacione zone sa trim stazama i zip-lajnom, sportski tereni, prirodni amfiteatar, te vidikovac sa koga će se pružati pogled na grad.

Četrnaesto mjesto pripada vijesti da je na izletištu Busija u Loparama planirana gradnja sportsko-rekreativnog kompleksa u okviru kojeg je predviđen hotel, vikend naselje, žičare..

Jahorina dobija još jedan hotel i ta se investicija našla na petnaestoj poziciji liste eKapije. Firma Alpin team sa Pala ulaže milion evra u gradnju apart hotela, koji će imati površinu od 1.600 m2 i 24 apartmana. U prizemlju su predviđeni poslovni prostori, ulaz sa recepcijom i skijašnica. Planirano je da hotel bude završen na jesen 2019.

Vašu pažnju privukla je i vijest da Banjaluka dobija još jedan hotel. Riječ je o hotelu Slavija koji će nakon renoviranja imati četiri zvjezdice. Ovaj projekat je šesnaesti na listi najčitanijih.

Turističko-rekreativni kompleks Manjača našao se na sedamnaestoj poziciji. Projektom je na platou Manjače planirana izgradnja vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata.

Plan za izgradnju etno sela Sokolov grad na Ravnoj Romaniji našao se na osamnaestom mjestu naše liste najčitanijih.

Devetnaestoplasirani je prvi hotel visoke kategorije u Kiseljaku. Hotel Bank koji je izgradila lokalna firma Bar floor ima 60 ležajeva u 30 soba.

Na listi od 27 najčitanijih našli su se i izgradnja hotela O3 na Igmanu koji bi trebalo da bude otvoren u ovoj godini, zatim Eko zona Korićani na Vlašiću u koju turski konzorcijum HeritageTurk planira da uloži čak 4,2 mlrd EUR, te vijest da Imar Urban Consultants planira izgradnju turističko-rekreativnog centra na Bijambarama vrijednog 17 mil KM.

Na kraju naše liste najčitanijih investicija u turizmu su i izgradnja Kongresnog centra u Banjaluci i hotela Vidikovac na Trebeviću, zatim vijest da Morića han na Baščaršiji postaje hotel. Tu su još i vijesti o otvaranju Bosmal Arjaan hotela u Sarajevu, kao i ta da su u Dolini heroja na Tjentištu, u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, otvorene dvije nove vile sa apartmanima.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Firme:
Majnex d.o.o. Pale
SKI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE
JAHORINA OC a.d. Pale
Vlada RS Banja Luka
TechnoAlpin SpA Bolzano
JP Putevi Republike Srpske Banja Luka
Opština Mrkonjić Grad
ARHITEKTONSKO-GRAĐEVINSKI FAKULTET Banja Luka
UUS Beograd
Swisslion d.o.o. Trebinje
Swisslion d.o.o. Beograd
Čardaci doo Vitez
Agencija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš
Opština Kotor Varoš
Opština Teslić
Sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode Teslić
ZTC Banja Vrućica Teslić
Swissotel Sarajevo
AccorHotels Paris France
KOMPANIJA MILOJEVIĆ GILJE-GAS d.o.o. Bijeljina
UTRC terme - Ozren a.d. Petrovo
Grad Bijeljina
J.U. Banja Dvorovi - Bijeljina
TAREQ Hospitality d.o.o. Sarajevo
HOTEL SARAJEVO d.o.o. Sarajevo
Opština Istočno Novo Sarajevo
NERETVA d.o.o. Visoko
Grad Mostar
GRAĐEVINAR FAJIĆ d.o.o. Mostar
MEGA DRVO d.o.o. Bijeljina
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
Opština Lopare
Alpin team d.o.o
A4 studio d.o.o. Beograd
Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma u RS
Centar za razvoj poljoprivrede i sela
CIDEA Banja Luka
Turistička organizacija grada Banjaluka
Opština Sokolac
LOTIKA d.o.o. Višegrad
BAR-FLOOR d.o.o. Kiseljak
Sunnyland d.o.o. Istočno Sarajevo
Vlada FBiH Sarajevo
Opština Kneževo - Skender Vakuf
Općina Travnik
TOMIX d.o.o. Kneževo
TLG d.o.o. Travnik
Općina Ilijaš
Imar d.o.o. Sarajevo
AHAKNAP Sarajevo
Grad Sarajevo
BOSMAL d.o.o. Sarajevo
Rotana Hotel Management Corporation PJSC.
Nacionalni park Sutjeska Tjentište - Foča
Hotel Marriot Mostar
VAKUFSKA DIREKCIJA Sarajevo
eKapija.com Beograd
Tagovi:
eKapija
Ravna planina
Veljko Golijanin
skijanje na Ravnoj planini
ski takmičenja na Ravnoj planini
zimska sezona na Ravnoj planini
ski staze Ravna planina
gondola Ravna planina
povezivanje Jahorine i Ravne planine
EYOF 2019
Dejan Ljevnaić
skijanje na Jahorini
ski staze na Jahorini
žičare na Jahorini
vještačko osnježavanje na Jahorini
investicije na Jahorini
Turističko rekreativni centar Balkana
Bojana Todić
Nikolini Hassam Dorsen
Idejno rješenje hotela Eden na Balkani
hotel Eden na Balkani
hoteli na Balkani
hotel Raj na Balkani
Andrea Janičić
Srđan Lakić
idejno rješenje hotela Vidikovac na Balkani
hotel Vidikovac na Balkani
Grad sunca Trebinje sadržaji u Gradu sunca
hotel SL Panorama
hoteli Trebinje
hoteli u Trebinju
sportski tereni u Gradu sunca
pripreme sportista u Trebinju
velnes centar Galija
etno sela u BiH
planina Borja
planina Borje
manastir Liplj
Predrag Tešić
gondola Borje
gondola Borja
Idejno rješenje gondole Borje
gondola Liplje Hajdučke vode
žičara Liplje Hajdučke vode
restoran Kiseljak
restoran u Banji Vrućici
banket sala u Banji Vrućici
novi sadržaji u Banji Vrućici
novi hoteli u Sarajevu
Mihail Liakof
banjski kompleks u Petrovu
banja Petrovo
terme Petrovo
Kakmuž
Slaviša Jović
Esved Dugalić
hoteli Mostar
hoteli u Mostaru
smještaj u Mostaru
hotel Ruža
Mićo Mićić
renoviranje objekta Banje Dvorovi
strateško partnerstvo za Banju Dvorovi
ulaganje u Banju Dvorovi
investicije u Banju Dvorovi
ibis Styles Sarajevo
hoteli u Sarajevu
hotel Alipašino polje
turistički kompleks Tvrdimići
vikend naselje i rekreaciona zona Tvrdimići
Svetozar Ostojić Busija
turistički kompleks Busija
izletište Viva Natura
sportsko rekreativni kompleks na Busiji
sportsko turistički kompleks na Busiji
izletište Busija
sportsko rekreativni kompleks Lopare
apart hotel na Jahorini
hoteli na Jahorini
Milan Davidović
hotel Slavija Banjaluka
hoteli u Banjaluci
turistički kompleks na Manjači
Manjača
Sokolov grad
Ravna Romanija
etno selo na Ravnoj Romaniji
etnoselo Sokolov grad
Emir Kusturica
Milovan Bjelica
hotel Bank Kiseljak
Valentin Barbić
hotel Kiseljak
smještaj u Kiseljaku
hoteli u Kiseljaku
hotel O3
hotel Ozon
hotel Feri Igman
sportsko rekreativni kompleks Igman
Šeik Mohammed al Qasimi
hoteli na Igmanu
HeritageTurk
Eko zona Korićani na Vlašiću
aerodrom na Vlašiću
klinički centar na Vlašiću
Ebru Guersan
Zoran Vujinović
Akif Fazlić
turističko rekreativni kompleks Bijambare
turističko rekreativni kompleks na Ilijašu
zaštićeno prirodno područje Bijambare
izgradnja hotela na Bijambarama
Igor Radojičić
Ivan Rašković
kongresni centar Banjaluka
hotel Vidikovac na Trebeviću
ski staza na Trebeviću
Trebevićka žičara
Amir Vuk Zec
Gazi Husrev begov vakuf
Morića han
Senad Zajimović
obnova Morića hana
Baščaršija
hoteli na Baščaršiji
Bosmal Arjaan by Rotana
hotel Bosmal
Bosmal Arjaan hotel
vile na Tjentištu
vile u Dolini heroja
smještaj u NP Sutjeska
smještaj na Tjentištu
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva
retrospektiva 2018
retrospektiva turizam
retrospektiva turizam 2018
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE