Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 16.01.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Popis poljoprivrede u BiH na dugom štapu - Nema zajedničkog stava o jedinstvenom pravnom okviru

(Foto: Vedrana Džudža)
Agencija za statistiku BiH sumirala je rezultate rada u 2018. godini, a u prednacrtu izvještaja ponovo je naglašeno da pripreme za sprovođenje popisa poljoprivrede nisu okončane zbog različitih pogleda na način kako to treba završiti.

U tom dokumentu je naglašeno da, između ostalog, planirane aktivnosti u vezi sa pitanjima pripreme pravnog okvira za popis poljoprivrede nisu realizovane, kao ni aktivnosti za samu pripremu tog popisa.

- Nema zajedničkog stava o pitanju jedinstvenog pravnog okvira, na čemu insistira i Evropska komisija kroz preporuke Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Pododbora za poljoprivredu i ruralni razvoj - navedeno je u prednacrtu rada.

Iz Republike Srpske nedavno su ponovo upozorili da sve institucije moraju poštovati ustavne nadležnosti i podvukli da neće dozvoliti centralizaciju statističkog sistema. Odgovarajući na pitanje kako će se nadležni postaviti ako se bude insistiralo na usvajanju jedinstvenog zakona o statistici, posebno s aspekta nadolazećih popisa poljoprivrede i stanovništva, koji bi trebalo da budu održani 2021. godine, kazali su da se zalažu da se statistički zakoni harmonizuju s pravom Evropske unije.

Odredbe novog zakona bi, kako su podvukli, morale biti prihvaćene od sve tri statističke institucije i samo takav, usaglašen tekst, mogao bi biti upućen u dalju zakonodavnu proceduru.

Iz Republike Srpske su ranije odbacili mogućnost donošenja zakona o poljoprivredi na nivou BiH. Posljednji popis stanovništva u BiH 2013. godine protekao je uz velike probleme, od kojih neki još nisu riješeni, a sve je rezultiralo time da je i RS, nezadovoljna načinom na koji je Agencija za statistiku BiH obradila podatke, krajem 2016. godine objavila svoje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.