Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 15.01.2019.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH pod pritiskom od 2 mlrd KM nenaplativih kredita - U upitniku EK navedeno da je potrebna strategija za rješavanje loših zajmova

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je 2016. imala 2 mlrd KM nenaplativih kredita, stoji u odgovorima BiH u upitniku Evropske komisije.

Kako je istaknuto, posljednji raspoloživi podaci govore o tome da je najviše nenaplativih kredita bilo 2013. godine, oko 2,3 milijarde, dok je 2014. i 2015. taj iznos bio oko 2,2 mlrd KM. Uprkos krizi i nenaplativim kreditima, banke su u BiH, po svemu sudeći, dobro poslovale. Naime, iz odgovora proističe da su banke na kraju 2016. godine zaradile 218,6 mil KM.

Osim pada kvaliteta kreditnog portfolija banaka, globalna ekonomska i finansijska kriza se na BiH odrazila i kroz pad kreditne aktivnosti, smanjenu profitabilnost dijela bankarskog sektora, kao i veći broj banka s negativnim finansijskim rezultatom.

Iako se iznos nenaplativih kredita nešto smanjio, u odgovorima, koje je najvjerovatnije napisala Centralna banka BiH, istaknuto je da je on i dalje zabrinjavajuće visok. U odgovorima je takođe ukazano na to da je iznos sa tri odsto 2008. godine povećan na čak 14,6 odsto 2016. godine, a da su glavni faktori koji su doveli do toga uticaj ekonomske krize iz 2008. godine, stagnacija EU ekonomije nakon tog perioda, smanjenje izvozne potražnje za proizvode iz BiH, stanje u realnoj ekonomiji, kao i visoka stopa nezaposlenosti i slab privredni oporavak.

Istaknuto je da BiH treba strategija za rješavanje nekvalitetnih kredita, a koja bi obuhvatala jačanje supervizije banaka, osnivanje preduzeća za rješavanje ovog problema, stvaranje uslova za lakše funkcionisanje sekundarnog kreditnog tržišta, odnosno preprodaju kredita, uvođenje vansudskog mehanizma rekonstruisanja, kao i jačanje pravnih mehanizama za redovnu i prinudnu naplatu.

Kada se nenaplativi krediti analiziraju po entitetima, proizlazi da je procentualno stanje veoma slično, s tim da je u RS 2013. iznos nenaplativih kredita u ukupnoj kreditnoj masi bio 16,2%. Poređenja radi, ukupni kapital banaka u BiH u 2016, za koju su navedeni najsvježiji podaci u odgovorima na upitnik, iznosio je 25 mlrd KM, dok je godinu dana ranije iznosio 23,7 mlrd KM. U 2012. godini kapital je iznosio 21,1 milijardu.

Kao dobra vijest, u odgovorima je navedeno da je bankarski sektor uspio da zadrži stabilnost svih ovih godina uprkos krizama i nenaplativim kreditima, a kao ilustraciju navode da je stopa adekvatnosti kapitala na kraju 2016. iznosila 15,8%, dok je zakonski minimum 12%.

- Likvidnost bankarskog sektora je relativno visoka i na zadovoljavajućem nivou, na šta, između ostalog, ukazuje i višak iznad obavezne rezerve koji banke drže na računima Centralne banke BiH - istaknuto je.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže za Nezavisne da je krivica i kod onih koji su ih dizali jer su imali nerealna očekivanja, ali i kod banaka koje nisu bile dovoljno pažljive kome su davale kredite. Uz to, kako ističe, kod pojedinih banaka postoji i procenat svjesnih radnji da se dignu krediti za koje se znalo da se neće moći vratiti.

- Imali ste i situaciju pojedinih banaka koje su se željele pohvaliti najvećom aktivom u BiH, a u aktivi su krediti najvažniji dio. Poslije 2010. godine, nakon što su uvidjeli koliko je nenaplativih kredita, odjednom su počeli govoriti o pasivi, a aktiva se više nije spominjala - kaže Radivojac.

Dodaje i da je dio problema i u mentalitetu naših ljudi koji imaju podređen odnos prema bankama, tako da se rijetko dešava da neko uspije promijeniti ugovor o zajmu koji sklapa s bankom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.