NavMenu

Grad Sarajevo daje podršku osnivanju muzeja posvećenom Valteru

Izvor: Klix Ponedjeljak, 14.01.2019. 13:22
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)Sarajevo
Grad Sarajevo je spreman da bude glavni partner projekta otvaranja muzeja posvećenog filmu Valter brani Sarajevo, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prilikom posjete Filmskom centru Sarajevo koje radi na pokretanju muzeja.

Direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković je prezentirao projekat muzeja posvećenog kultnom filmu ali i samoj istorijskoj ličnosti Vladmira Perića Valtera, koji su simboli glavnog grada BiH.

- Sarajevo mora čuvati svoju kulturnu baštinu, a film Valter brani Sarajevo je važan dio nje. Grad će uvijek podržavati kvalitetne projekte. Uvjeren sam da će ovakva kulturna institucija biti primaljiva za posjetioce, ne samo iz regije, nego posebno one sa Dalekog istoka, gdje je ovaj film i sve ono što je vezano za njega stekao kultni status - rekao je on.

Muzej Valter brani Sarajevo nastaje u kretivnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i sa samu ličnost Valtera.


Projekat vodi Jasmin Duraković, koji je idejni pokretač ovoga muzeja, dok je za potrebe realizacije ovoga muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Glavni scneograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, dok likove reditelja Hajurdina Šibe Krvavca i junaka iz filma kreriraju akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska.

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura Valter brani Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.