Izvor: Capital | Ponedjeljak, 14.01.2019.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prva serija vozila Despot na proljeće - Tehnički remont Bratunac najavljuje i lansiranje prvih pištolja

Tehnički remont Bratunac trebalo bi da za tri mjeseca predstavi prvu seriju od četiri multifunkcionalna oklopna vozila Despot, koja će biti značajno izmijenjena u odnosu na prototip predstavljen na paradi održanoj povodom Dana Republike Srpske.

Generalni direktor ovog preduzeća Slavenko Ristić naglasio je da je vozilo namijenjeno međunarodnom tržištu.

– Nakon četiri godine intenzivnog rada i razvoja predstavili smo najnoviji proizvod, multifunkcionalno vozilo Despot. Vozilo je proizvedeno i dizajnirano po svim međunarodnim standardima, sa znanjem koje smo utkali u njega iz čitavog svijeta i plod je našeg inženjeringa, a namijenjeno je za potrebe antiterorističkih jedinica, vojske i policije. Prototip vozila pretrpjeće izmjene u smislu izgleda i opreme – rekao je Ristić i dodao da je prototip ovog vozila probudio veliko interesovanje javnosti u RS i inostranstvu.

Ristić je istakao da se osnovni koncept vozila zasniva na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. Naziv Despot, dodao je on, potiče od vizantijske titule koju su carevi davali svojoj djeci i zetovima.

Ristić je kazao da je 2018. za Tehnički remont bila veoma unosna, te da u ovoj godini očekuju konkretnu dobit od dosadašnjih investicija.

– Još smo u fazi investiranja u preduzeće i zbog toga su nam veoma važni novi proizvodi sa kojima ćemo izaći na svjetsko tržište – rekao je Ristić i dodao da bi do kraja godine svjetlost dana trebalo da ugleda i prva serija prvog pištolja RS 9, proizvedenog u postrojenjima ovog preduzeća.

On je podsjetio da je u oktobru prošle godine ovo preduzeće predstavilo i novu liniju za proizvodnju municije, te da imaju ugovorene poslove za idućih deset godina. Osim toga, dodao je Ristić, u ovoj fabrici proizvode i mašine za humanitarno deminiranje.

– Osim konstantnog ulaganja u preduzeće i tehnologiju, neophodno je i stalno zapošljavanje i ulaganje u mlade ljude kako bismo imali kvalitetnu radnu snagu – rekao je Ristić.

Sajam u Abu Dabiju

Slavenko Ristić ističe da će Tehnički remont Bratunac predstaviti svoje proizvode na najvećem vojnom sajmu u Abu Dabiju koji bi trebalo da bude održan u februaru.

– Naših 29 inženjera će na štandu od 150 kvadrata predstaviti kompaniju i sve ono što proizvodimo – rekao je Ristić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.