Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 14.01.2019.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najstariji bugarski grad Plovdiv proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2019.

(Foto: 18percentgrey/shutterstock.com )
Najstariji grad u Bugarskoj Plovdiv zvanično je u subotu, 12. januara, postao Evropska prestonica kulture za 2019. godinu, saopšteno je u Sofiji.

Oko 50.000 ljudi okupilo se u subotu na glavnom trgu grada gdje je priređen spektakl pod nazivom "Svi smo iste boje", na kojem je učestvovalo 1.500 stranih i domaćih umjetnika na nekoliko bina, prenijela je agencija AP.

Osim bugarskih tradicionalnih folklornih ansamblova, nastupao je hor od 200 ljudi, orkestar trubača i video predstava laserima.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture, a program organizuje pod motom "Zajedno". To je drugi po veličini grad Bugarske i sjedište istoimene Plovdivske oblasti. Grad ima istoriju dugu 8.000 godina i spada u najstarije evropske gradove.

U Plovdivu će tokom 2019. biti organizovano više od 300 događaja, kao i širom Južnog centralnog regiona Bugarske i u gradovima Varna, Sofija i Veliko Trnovo, uključujući festivale i projekte u zajednici na teme povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim nasljeđem i izazovima s kojima se grad suočava.

Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice.

Osim Plovdiva Evropska prestonica kulture za ovu godinu je i italijanski grad Matera. Svečani početak u Materi je zakazan 19. i 20. januara.

Evropske prestonice kulture u 2018. su bili gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti. Program Evropska prestonica kulture ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.