Izvor: eKapija | Subota, 12.01.2019.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada KS i GRAS najavljuju zajednički rad na konsolidaciji preduzeća - Neophodan zakon o javnom gradskom prevozu

(Foto: knyazevfoto/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja i menadžment KJKP GRAS zajednički i intenzivno će raditi na konsolidaciji stanja u ovom preduzeću, najavio je resorni ministar Adnan Šteta, saopćeno je iz pres službe Vlade KS.

On je u petak, 11. januara, posjetio GRAS gdje je sa upravom i menadžmentom, te predstavnicima Sindikata razgovarao o problemima u svim segmentima poslovanja ovog preduzeća, kao i budućoj saradnji radi unapređenja javnog gradskog prijevoza.

Kako je dogovoreno, na osnovu prijedloga interventnih mjera koje će GRAS dostaviti Vladi odredit će se zajednički prioriteti djelovanja sa fokusom na trenutno poslovanje preduzeća dok će se, po riječima ministra Štete, kroz strategiju i zakon o javnom gradskom prijevozu konsolidovati kompletan sistem javnog gradskog prijevoza kao i poslovanje GRAS-a.

- Sve odluke koje se tiču ovog javnog komunalnog preduzeća sigurno se neće donositi bez učešća i uvažavanja zahtjeva njegovog rukovodstva. Neophodan nam je zakonski okvir, jer bez zakona o javnom gradskom prijevozu ne možemo stabilizirati stanje, a to je i preduslov da stvorimo predispozicije za ulaganje - istakao je Šteta.

Kako je najavio, u izradi strategije učestvovat će predstavnici ministarstva, preduzeća javnog gradskog saobraćaja, kao i konsultantskih firmi koje već rade na planu restruktuiranja komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Ministar Šteta je ovom prilikom informisao predstavnike GRAS-a i o sredstvima koja su Nacrtom budžeta KS planirana za kapitalne projekte u segmentu javnog prijevoza uključujući i sredstva planirana za sufinansiranje 12 mjesečnih plata sa doprinosima uposlenicima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.