NavMenu

Novi problemi bh. proizvođača u trgovini sa susjedima: Zaustavljen izvoz žive ribe iz BiH u Hrvatsku

Izvor: Nezavisne novine Petak, 22.05.2009. 10:41
Komentari
Podeli

Proizvođači ribe "RIZ-Krajina" iz Bihaća i "Tropic ribarstvo" iz Banja Luke suočili su se s teškoćama u izvozu ribe u Hrvatsku nakon što je ova zemlja objavila popis država iz kojih je dozvoljen uvoz žive ribe, a na kojem nema BiH.

"Imamo mlađ koja već duže vrijeme čeka na granici, a koju ne možemo izvesti", kaže Almir Bašanović, predstavnik "RIZ-Krajine" i predsjednik Grupacije proizvođača, prerađivača i prometnika ribe i ribljih prerađevina Spoljnotrgovinske komore BiH.

On kaže da se u odluci hrvatskih vlasti nalazi nelogičnosti kada je u pitanju uvoz ribe. "U odluci hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u jednom dijelu navodi se da je zabranjen uvoz žive ribe iz BiH, a u drugom je objavljen spisak od četiri, pet proizvođača ribe iz BiH kojima je izvoz u ovu zemlju dozvoljen", ističe Bašanović.

Ova kontradiktornost u odluci, dodaje, vjerovatno je posljedica struja u njihovom ministarstvu.

Inače, "RIZ-Krajina" poslovanje zasniva na izvozu žive ribe, a 70 % proizvodnje plasira na hrvatsko tržište. Banjalučko "Tropic ribarstvo" dogovorilo je prije petnaest dana izvoz 7,2 tone žive ribe u Hrvatsku, ali pošiljka nije otpremljena, jer njihov kupac s kojim već neko vrijeme surađuju nije mogao dobiti dozvolu za uvoz saglasno pomenutoj odluci. Od tada je izvoz žive ribe za "Tropic ribarstvo" blokiran. Ova firma kupcu u Hrvatskoj godišnje otprema četiri kamiona žive ribe u periodu od kasnog proljeća do kasne jeseni.

"Na popisu zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz žive ribe u Hrvatsku, uz zemlje EU, nalaze se, na primjer, Šri Lanka, Malezija, Južnoafrička Republika, Jamajka, Tajvan, ali ne i BiH. Ova njihova odluka je neosnovana i diskriminirajuća", kaže Dragana Radošević, direktorica "Tropic ribarstva".

Pretpostavlja da je Hrvatska prepisala propise Evropske unije, kojima se omogućava izvoz očišćene i prerađene, ali ne i žive ribe.

"Dok nam druge zemlje zabranjuju izvoz bez ikakvog obavještenja, naše vlade i ministarstva ništa ne poduzimaju da zaštite domaće proizvođače", naglašava Radoševićeva.

"RIZ-Krajina" i "Tropic ribarstvo" obavijestili su domaće vlasti o problemu sa kojim se suočavaju, ali ne vjeruju da će oni bilo šta preduzeti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.