Izvor: RTV | Petak, 11.01.2019.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija dobija fabriku za završnu obradu čeličnih limova, investicija vrijedna 15 mil EUR,

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Opština Kovin u Srbiji bi do kraja 2019. trebalo da dobije novi industrijski pogon vrijedan oko 15 mil EUR. Riječ je o fabrici za završnu obradu čeličnih limova sa oko 300 zaposlenih, od čega će polovinu činiti visokoobrazovan kadar.

Ovjeren je ugovor između Opštine Kovin i bugarskog investitora Petra Zaharieva o prodaji osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni na kome će biti podignuta fabrika za završnu obradu čeličnih limova.

Kompanija Minimet commodities sa sjedištem u Beogradu čiji je Zahariev vlasnik odlučila se za Kovin zbog povoljnih uslova za investitore, blizine smederevske željezare i položaja na Dunavu kao transportnom putu.

- Fabrika će biti izgrađena u dvije faze. Prva koja će biti gotova do kraja ove godine imaće kapacitet od 400.000 tona godišnje i činiće je dvije linije za sječenje toplo valjanih čeličnih limova i jedna za hladno valjane limove. U drugoj fazi biće izgrađene dvije linije za galvanizovane limove i jedna za farbane limove ukupnog kapaciteta 380.000 tona godišnje. Druga faza biće završena do kraja 2020. godine - kaže Petar Zahariev, investitor.

Osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Kovina prodato je za blizu 380.000 EUR, ali je mnogo važnije što će u budućoj fabrici posao naći pre svega visokokvalifikovani radnici.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.