NavMenu

Izložba "Sarajke na platnima bh. slikara" 17. januara u Muzeju Sarajeva

Izvor: Klix Petak, 11.01.2019. 09:47
Komentari
Podeli

(Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Muzej Sarajeva će 17. januara biti domaćin jedinstvene izložbe "Sarajke na platnima bh. slikara" kojom otvara godinu obilježavanja jubileja - 70 godina od osnivanja.

Izložba "Sarajke na platnima bh. slikara" koncipirana je tako da prezentira kroz različite likovne forme, stilove i umjetničke prosedee, a najviše u portretskom izrazu, žene Sarajke svojim bićem, duhom, požrtvovanjem i stvaralaštvom. One su Sarajevo odabrale, one su Sarajevo živjele i Sarajevo je živjelo u njima. One se zovu: Rahela, Una, Joka, Jovanka, Elma, Adela, Milka, Staka, Nada, Mica, Fajdinica, Zlatka, Djevojka, Sarajka, Milica, Maša… ili jednostavno Žena.

Ova izložba predstavlja izdvojeni segment naučno-istraživačke radnje iz antropologije u kojoj autorica Indira Kučuk-Sorguč proučava evolucijsku prošlost našeg stanovništva od razine genetike do razine kulture s posebnim akcentom na sarajevske žene, predvoditeljice emancipacije od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Na izložbi će biti predstavljeno 33 umjetničkih djela 22 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija. Od toga su četiri slikarke, četiri naše vrhunske umjetnice koje su predstavljene autoportretima (Behr, Todorović, Novaković), dok je Nevenka Georgijević-Ilić oslikala u renesansnom maniru svoje viđenje sarajevske žene.

Imena umjetnika koja su ih naslikala, a koja su odavno ušla u anale bosanskohercegovačke likovne scene, su: Kabiljo Danilus, Roman Petrović, Atanasije Popović, Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Špiro Bocarić, Nada Novaković, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Adela Behr, Mersad Berber, Dobrivoje Beljkašić, Alija Hafizović Haf, Salim Obralić, Mario Mikulić, Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović, Nevenka Georgijević-Ilić i Mirsad Mustajbašić. I među njima istaknuti bečki slikar austrougarske epohe Carl Froschl.

O izložbi će osim autorice Kučuk-Sorguč, govoriti direktor Muzeja Mirsad Avdić i Elma Alić-Šobot i direktorica Škole primijenjenih umjetnosti koja je i portretirana Sarajka na platnu Mirsada Mustajbašića.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.