Izvor: Oslobođenje | Petak, 11.01.2019.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljubuški rani krompir našao mjesto u trgovinama BiH - U planu gradnja distributivnog centra u Poslovnoj zoni Zvirići

Ilustracija (Foto: benjamas11/shutterstock.com)
Proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog su se udružili pod brendom Ljubuški rani, unaprijedili kvalitet proizvoda i u 2018. po prvi put ostvarili zajednički plasman.

Poznat po kvaliteti i veoma ranom vremenu prispjeća na tržište, ljubuški krompir odnedavno je prepoznatljiv kao Ljubuški rani i u biorazgradivim gajbama modernog i jedinstvenog dizajna pod sloganom "Sunce, kamen i crvena zemlja" dostupan na tržištu.

Razvijeni vizualni identitet prikazuje autentičnost malih poljoprivrednih proizvođača i karakteristike hercegovačkog kraja iz kojeg potiče. Svaka gajba je označena etiketom sa kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem, što omogućava utvrđivanje porijekla krompira.

Kao krovni brend za 25 poljoprivrednih proizvođača koji su dosad na tržištu nastupali individualno, Ljubuški rani predstavlja svojevrsnu garanciju kvalitete i mogućnosti isporuke traženih količina. Ostvaren je izravan plasman 35 tona Ljubuškog ranog, u maloprodajne trgovinske lance po cijeni koja je bila rekordnih 50-100 posto viša u odnosu na cijenu prethodne sezone.

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Evropske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekat EU ProLocal.

U cilju kontinuiranog poboljšanja kvalitete proizvoda i proizvodnog procesa, EU ProLocal je organizovao opsežne obuke za uvođenje dobrih poljoprivrednih praksi za uzgoj ranog krompira, koje su u skladu sa zahtjevima Global G.A.P. standarda.

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krompira, ove sezone je sprovedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran. Iz bespovratnih sredstava dodijeljenih kroz EU ProLocal nabavljeno je šest traktorskih freza i pet traktorskih raspršivača, kao i prijenosna oprema za analizu tla. Proces planiranja i kontrole poljoprivrednih radova znatno je olakšan nabavkom agrometeorološka stanice.

Za projekat budućeg distributivnog centra za skladištenje, sortiranje i pakiranje krompira, Općina Ljubuški je dodijelila zemljište na lokalitetu Poslovne zone Zvirići.

Centar bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače ranog krompira na ovom području, gdje će se redovno vršiti kontrola kvalitete i neadekvatni plodovi vratiti proizvođačima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.