Izvor: Glas Srpske | Petak, 11.01.2019.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS moguće uvođenje privremenih penzija - Poslodavci traže rješenje za radnike koji su dugo na bolovanju

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Radnici u Republici Srpskoj koji budu na bolovanju duže od 15 mjeseci mogli bi da idu u privremenu penziju, jer je to jedan od zahtjeva poslodavaca. Kako navode, odavno su sa Vladom RS pokušali da pregovaraju o toj temi i očekuju da će se naći rješenje, ali i da će za to biti osiguran novac, prenosi Glas Srpske pozivajući se na ATV.

- Ukoliko nadležna komisija utvrdi da liječenje nije završeno, onda radnici da idu u privremenu penziju. Naravno treba vidjeti da li je to izvodjivo i da li ima sredstava u Fondu PIO - kazao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da su spremni na razgovore potvrđuju i u Vladi Srpske. Ipak, ne otkrivaju da li bi moglo doći do toga da radnici koji su dugo na bolovanju odu u privremenu penziju. Priznaju da ima oprečnih stavova sa poslodavcima, ali o detaljima se može razgovarati.

- Postoje oprečna mišljenja u potpunosti, treba sačekati da vidimo koliko možemo da približimo te stavove - kazao je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Dodatni problem poslodavcima pravi i zloupotreba bolovanja, pa su tako u 2017. godini 62 poslodavca zatražila provjeru opravdanosti bolovanja za ukupno 112 radnika. U osam slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja od stotinu radnika u Srpskoj na bolovanju su u prosjeku dva radnika.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.