NavMenu

Ovogodišnji sajam privrede u Mostaru od 9. do 13. aprila - Zemlja partner Kina

Izvor: Klix Četvrtak, 10.01.2019. 15:47
Komentari
Podeli

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)Mostar
Međunarodni sajam privrede u Mostaru, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija tog tipa u regiji, održaće se od 9. do 13. aprila 2019. godine, po 22. put, a zemlja partner je Narodna Republika Kina kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj privrednoj smotri.

- Ponosni smo na to što je NR Kina prihvatila partnerstvo s našim sajmom. Ono nam puno znači gledano s više aspekata. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da se znamo nositi s najvećim izazovima organizacije manifestacija na visokom nivou. Stoga s pravom očekujemo da će na 22. mostarskom sajmu 2019. godine kineski privrednici biti zastupljeni u velikom broju, što će rezultirati jačanju dviju ekonomija - istaknula je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je posljednje desetljeće izrazito prisutna na Mostarskom sajmu. Posebno se to odnosi na posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili svojim najjačim privrednim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike. NR Kina i Mostarski sajam zajedno su organizirali nekoliko važnih međunarodnih događaja.

Vlada NR Kine i Vijeće ministara BiH prepoznali su Mostarski sajam kao pravo mjesto za održavanje Summita 16+1 (Jedan pojas - jedan put) 2017. godine, na kojoj su učestvovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Evrope i NR Kine. Prošle godine je u sklopu ovog projekta organiziran uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1.

Organizacija spomenutih događaja rezultirala je partnerstvom koje je okrunilo suradnju Mostarskog sajma i NR Kine u 2019. godini.

Uz NR Kinu, na 22. mostarskom sajmu su izlagači iz još tridesetak zemalja svijeta i iz svih oblasti privrede, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.