Izvor: Gradnja.rs | Četvrtak, 10.01.2019.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budućnost pametne gradnje - Zgrada koja generiše onoliko obnovljive energije koliko potroši

(Foto: YouTube/screenshot)
Nova zgrada u okviru kampusa biotehnološke kompanije United Therapeutics (Unither) predstavlja pravu malu revoluciju na polju energetske neutralnosti.

Energetski neutralni objekti, odnosno objekti nulte energije (Net Zero Energy) generišu tačno onoliko obnovljive energije koliko potroše. Sudeći po novijim projektima koji se trenutno grade u Evropskoj uniji, a naročito u Holandiji, nulti projekti su nešto čemu svjetska arhitektonska scena sve češće teži.

Kompanija Unither svojim je novim projektom željela da postigne dva cilja, piše Jefrey Steel za Forbes. Prvo, njihov objekat morao je da zadovolji sve standarde kako bi u njemu mogli da odsjedaju životno ugroženi pacijenti ili ljudi s teškim hroničnim oboljenjima koji čekaju transplantaciju organa. Drugo, zgrada bi morala da generiše svu energiju koja se u njoj potroši. Sudeći po rezultatima, inovatori iz Unithera apsolutno uspjeli u svom eksperimentu.

Štaviše, oko njega su osnovali i agenciju za iskustveni dizajn HUSH koja će se i ubuduće baviti ovakvim projektima.

Zgrada The Unisphere zgrada odlikovana je Net Zero sertifikatom koji dodijeljuje Savjet za zelenu gradnju SAD (USGBC). Ovaj sertifikat je praktično nadogradnja na poznatiji LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) sertifikat i mogu ga dobiti projekti koji imaju nultu emisiju ugljen-dioksida, nultu potrošnju energije, nultu potrošnju vode i koji ne proizvode otpad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.