NavMenu

Farma krava kod Čapljine prva u BiH nabavila samohodnu miksericu za ishranu

Izvor: eKapija Srijeda, 09.01.2019. 14:11
Komentari
Podeli
Sa sajta firme SilokingSa sajta firme Siloking
Da privatizacijske priče i u Hercegovini mogu imati i sretan kraj, primjer je farma krava Vita Vi iz Višića pored Čapljine. Žitelji sela oko Višićke kasete, uočili su veliku promjenu, prostrani posjedi farme od oko 350 hektara, odjednom su se počeli obrađivati. Tomislav Pavković Šišović, direktor i suvlasnik farme krava Vita Vi kaže da su nabavili samohodnu miksericu njemačke firme Siloking, jedinstven stroj u BiH, vrijedan 320.000 KM, prenosi sajt Udruge gospodarstvenika Posušje.

Predstavljajući stroj Pero Gnjidić, konsultant za hranidbu preživača u firmi Sano, koja je njegov dobavljač, kaže da je to najsuvremenija tehnologija za pripremu hrane za preživače, goveda, mliječne krave, junad.

- Radi se o samohodnoj prikolici s vlastitim pogonom, tehnologija je najprihvatljivija za preživače, jer podrazumijeva kompletno izmiješan obrok. Sve komponente koje ulaze u obrok za mliječne krave stavljaju se u stroj, u miješalicu, sjeckaju se na poželjnu, optimalnu dužinu i miješaju tako da se na kraju dobije obrok koji je kompletno izmiješan i krava u svakom zalogaju uzima sve komponente tog obroka - pojašnjava konzultant Gnjidić, te dodaje:

- Ako krava dođe 10 ili 12 puta na hranidbeni stol ona u svakom zalogaju ima sve komponente. To je, s obzirom na fiziologiju krava kao preživača, najbolji i najprihvatljiviji oblik hranjenja. Drago nam je da je ova vrhunska tehnologija stigla na ovu farmu. Ovo je prvi stroj ovakvog tipa, kao samohodna mikserica, koji je došao u Bosnu i Hercegovinu od strane Silokinga. Mi imamo nekoliko strojeva ovoga tipa isporučenih do sada u Hrvatskoj, samohodnih i veliki broj onih koji su vučeni, za koje treba traktor da ih pogoni, ovo je stvarno jedna vrhunska tehnologija - konstatira Gnjidić, te predstavljajući proizvođača, dodaje:


- Siloking je kompanija iz Bavarske, koja je najveći proizvođač mikser prikolica na tržištu Njemačke. Ovu vrhunsku tehnologiju, pravo je zadovoljstvo vidjeti i ovdje u Hercegovini.

Tomislav Pavković Šišović kaže da se za osam do devet sati može obaviti ishrana za cijelu farmu.

Od 2012. godine od kada je tvrtka Šišović iz Rakitna ušla u vlasničku strukturu, farma u Višićima je proizvodnju mlijeka s 3.000 litara dnevno, podigla na 12.000 litara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.