Izvor: TVSA | Srijeda, 09.01.2019.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na proljeće kreće obnova vodovodne mreže u Sarajevu - EBRD ne odustaje ni od ostalih infrastrukturnih projekata

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Već s početkom građevinske sezone počinje rekonstrukcija vodovodne mreže koju smo, uz sve probleme, uspjeli dovesti do faze realizacije. Zahvaljujem se EBRD-u na strpljenju koje je pokazao u čitavom procesu dogovaranja i siguran sam da će dalja saradnja na ovom projektu ići prema planu i dinamici, rekao je predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković nakon sastanka predstavnika Vlade KS i EBRD-a.

Kako je navedeno na sastanku, među prioritetima EBRD-a u Sarajevu su svakako projekti cestovne infrastrukture za koju je već ranije, zajedno sa FBiH potpisano kreditno zaduženje od 38,5 mil EUR. Posebnu važnost, kako je istakao premijer Forto, ima izgradnja Prve transverzale, a o daljim prioritetima, uz stručnu saradnju, biće daljih zajedničkih dogovora.

Posebno opredjeljenje ove Vlade, prema riječima premijera Edina Forta, jeste brža i jača realizacija projekta energetske efikasnosti naglašavajući važnost utopljavanja i javnih i privatnih zgrada. To je svakako dugoročna mjera i u borbi protiv zagađenja zraka, kao što je i projekt Zeleni grad za koji su i Kanton i EBRD iskazali spremnost realizacije.

Rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja i trolejbusa, za što bi preko EBRD-a i viših nivoa vlasti Kantonu bilo plasirano 35 mil EUR, ostaje strateški projekt u uređenju javnog gradskog prijevoza.

- Želimo napraviti konkretne, vidljive stvari u poboljšanju uslova života ovdje. Budite agresivni što se tiče ove Vlade, mi ćemo vam biti efikasan partner - poručio je sa ovog sastanaka premijer KS Edin Forto, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.