NavMenu

DŽINDIĆ: Nećemo dati saglasnost za povećanje cijene plina

Izvor: biznis.ba Srijeda, 09.01.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Nermin Džindić (Foto: fbihvlada.gov.ba)Nermin Džindić
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da neće biti saglasnosti za traženo povećanje cijene plina od 30%.

- Imamo mehanizam da spriječimo traženo povećanje cijena plina, koje ne dolazi u obzir - poručio je on, te dodao da se eventualno može razmatrati povećanje za 3 do 5%.

Na pitanje novinara o kojem mehanizmu je riječ, Džindić je odgovorio da jednostavno neće dati saglasnost.

Pojašnjavajući svoj zahtjev za povećanje veleprodajne cijene gasa prema distributivnim kompanijama BH-Gas je saopćio da je predmetno povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom čega je došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

- Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016, 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100%. BH-Gas je od 2017. godine, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495,00 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše - navodi se u saopćenju za javnost BH-Gasa.


Kako se BH-Gas počeo suočavati sa enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa, koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose cca 80.000 KM, ističe se u saopćenju, organi kompanije su odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa prema resornom ministarstvu.

– Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da BH-Gas posjeduje sve fakture od 2016. pa naovamo, u kojima je evidentiran porast ruske cijene gasa i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od cca 4% od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji sa ostalim javnim kompanijama - navode iz BH-Gasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.