Izvor: Klix | Srijeda, 09.01.2019.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenica želi kupiti 40 ekoloških autobusa i ukinuti loženje uglja u gradu

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Vijećnicima i zaposlenicima Gradske uprave Zenica elaborirano je mapirano stanje u raznim oblastima zaštite okoliša i prostornog planiranja te prezentirane dosadašnje urađene aktivnosti iz projekta Green Cities Action Plan za Grad Zenicu, čija je realizacija počela u septembru prošle godine.

- Zenica je prvi grad u BiH koji je, zahvaljujući angažmanu Gradske uprave, ušla u projekat Zeleni gradovi. Eksperti Evropske unije, koje finansira EBRD, trenutno ispituju sve indikatore - kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dodao je kako je današnji sastanak (9. januara 2019. godine) organiziran zbog želje da od samog početka u realizaciju projekta budu uključeni i gradski vijećnici.

- Eksperti su jučer imali sastanke s direktorima javnih preduzeća i svim zainteresiranim. Danas s ovim ekspertima imam sastanak, na kojem ćemo razgovarati o nabavci ekoloških autobusa za Grad Zenicu. To bi bili autobusi na plin ili električnu energiju, čime bismo riješili i problem Zenicatrans - istakao je Kasumović, koji je dodao kako je u planu nabavka 40 takvih autobusa.

Kasumović je dodao kako će projektom biti obuhvaćeno pet oblasti, ali da je on najzainteresiraniji za čist zrak.

- Grad je dobio grant da riješi otpadne vode, a u narednom ćemo periodu ulagati da dobijemo čist zrak. Veoma brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za privredne subjekte a zatim i za privatna ložišta. Dogodine ćemo imati i ekološko grijanje - napomenuo je Kasumović, koji je dodao kako će o pravcima ulaganja u zaštitu okoliša odluku donijeti Gradsko vijeće, jer će dio projekata morati finansirati ili sufinansirati i sam Grad.

Projekt finansira Federalno ministarstvo finansija Austrije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira međunarodni konzorcijum PwC – Arup.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.