Izvor: Indikator | Srijeda, 09.01.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svjetska banka potvrdila prognozu rasta BiH od 3,4% u 2019.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Svjetska banka je potvrdila prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 2019. od 3,4%, izvještava Indikator.ba.

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim perspektivima, Svjetska banka je navela da će ekonomski rast BiH u 2018. iznositi 3,2% što je takođe u skladu sa prethodnim prognozama objavljenim u junu prošle godine.

Ova međunarodna finansijska indtitucija očekuje da će ekonomija BiH ubrzati na 3,9% u 2020. godini, te na 4,0% u 2021. godini.

Svjetska banka blago je, za 0,1 procentni poen, povisila procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini, na 2,8%.

Svjetska banka Srbiji predviđa rast od 3,5%, koliko je prema procjenama bio rast i u prošloj godini, a Crnoj Gori 2,8% nakon procijenjenih 3,8% u prošloj godini. Rast od 2,9% očekuje se u Makedoniji u 2019. godini, nakon 2,5% u prošloj godini.

Samoproglašeno Kosovo bi prema ovoj instituciji, trebalo da ostvari rast od 4,5% u ovoj godini, nakon očekivanih 4,2% u prošloj.

- Smanjenje izvoza i nestašica radne snage ograničili su rast u Bugarskoj, Hrvatskoj, i Rumuniji. Robusna domaća potražnja podržala je aktivnosti u Zapadnom Balkanu, osim Crne Gore. U Makedoniji, rast se oporavio u 2018. nakon što je nova Vlada okončala dugotrajnu političku krizu i poboljšala investitorski sentiment, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Ova institucija procjenjuje da će rast u regionu Evrope i Centralne Azije biti usporen u 2018. godini, odražavajući finansijski stres u Turskoj i slabu regionalnu trgovinu. Ipak, finansijski stres u Turskoj, koji je izazvao oštru deprecijaciju i rast vrijednosti obveznica izgleda da se nije prelio u druge zemlje u regionu, zaključuje Banka.

Svjetska banka prognozira da će globalni ekonomski rast biti ublažen sa ranije na dolje revidiranih 3% u 2018. na 2,9% u 2019. godini, usljed rastućih negativnih rizika. Identičnu stopu rasta u Svjetskoj banci prognoziraju i za 2021. U izvještaju se upozorava na posustajanje globalne trgovine i aktivnosti u proizvodnim sektorima zemalja širom svijeta, posebno naglašavajući pojačane trgovinske napetosti.

- Na početku 2018. ekonomija je pucala od zdravlja da bi tokom godine zamah oslabio, a u predstojećoj godini problemi bi se mogli intenzivirati - ističe u priopćenju izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.