NavMenu

Turistička zajednica KS želi otvoriti tri info centra tokom 2019. - Za zimu 2020. predviđen advent u Sarajevu

Izvor: eKapija Utorak, 08.01.2019. 10:01
Komentari
Podeli
Midhat HubijarMidhat Hubijar
U 2019. godinu ulazimo s brojnim započetim projektima, ali i s mnogo planova koje namjeravamo realizovati. Želimo od Kantona Sarajevo napraviti bolju i privlačniju turističku destinaciju, podržavajući projekte kroz sport, kulturu, te manifestacije a kojim se šalje pozitivna turistička slika u svijet, kaže direktor Turističke zajednice KS Midhat Hubijar.

Cilj je, kaže, bolje uvezivanje se s regionom, te će participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima.

- Između ostalog, radićemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča, te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam.

Već prave planove za ljetnu turističku sezonu, koju planiraju otvoriti koncertom jedne od muzičkih zvijezda, a manifestacija bi trebala trajati sedam dana, što bi bila odlična uvertira u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala.

Budući izgled info centra na BaščaršijiBudući izgled info centra na Baščaršiji
- Tokom ljeta planiramo ponuditi zanimljive sadržaje i na Bjelašnici, koja je dijamant naše turističke ponude, ne samo zimi. Za narednu zimsku sezonu planiramo organizirati Advent u Sarajevu, čime ćemo svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregšt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama. Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda.


Godina iza nas posebno će se pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo. Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, potvrdio je statistički izvještaj za oktobar 2018. U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464 što je za 21,7% više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi million u noćenjima, nakon 1984. godine.

Sarajevo su posjetili turisti iz 165 zemalja svjeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.