NavMenu

Banjaluka pomaže privrednike subvencijama, predviđeno skoro milion maraka

Izvor: Capital Utorak, 08.01.2019. 08:49
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com)Banjaluka
U ovogodišnjem budžetu grada Banjaluka planirano je 922.000 KM za subvencije privrednicima – za povećanje produktivnosti i konkuretnosti, te 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za nova zanimanja, odnosno obezbjeđenje deficitarne radne snage, rečeno je u gradskom Odjeljenju za privredu.

Načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović rekao je Srni da su na području Banjaluke registrovana 4.234 preduzetnika, a najbrojnije djelatnosti su trgovinske i ugostiteljske.

On je naveo da je u prošloj godini registrovano 608 samostalnih preduzetnika, dok je djelatnost prestalo da obavlja 538.

Komljenović je naglasio da je Banjaluka uradila mnogo na unapređenju poslovnog okruženja, a od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata za povoljno poslovno okruženje.

On je istakao da je ovaj sertifikat pečat kvaliteta koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.


Komljenović je rekao da su pojednostavljene procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva.

- Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse - naveo je Komljenović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.