NavMenu

Zašto je lak za kosu opasan?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.01.2019. 08:05
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Lak za kosu je izuzetan izum. Brzo se pretvara iz svoje tečne forme - iz boce ili limenke - u vazdušnu maglu iznad vaše glave. A kada dođe u kontakt sa vašom kosom, ona brzo postaje čvrsti ljepljivi polimer koji može držati pojedine pramenove kose na mjestu bez mijenjanja njihove boje ili teksture - a ipak ga možete oprati blagim šamponom. Potrebno je nevjerovatan broj propelenata, plastifikatora, surfaktanata, lijepkova i mirisa da bi se to postiglo. Nažalost, nisu sve te hemikalije ekološki prihvatljive, piše sajt Centra Energis.

Lak za kosu i smog

Svaki proizvod koji se isporučuje u spremniku aerosola zahtijeva sekundarni set hemikalija poznatih kao potisna sredstva. U mnogim slučajevima ta hemijska miješavina uključuje hlapljive organske supstance (VOC), primarni krivac za stvaranje smoga. Ako se dozvoli da se nakupi u zatvorenom prostoru, VOC često doprinose nepromišljenosti, glavobolji i alergijskim reakcijama kod mnogih pojedinaca, a takođe se pokazao štetnim za oboljele od astme. Prema EPA (Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država) sadržaj VOC u zatvorenom zraku može biti dva do pet puta veći od vanjskog zraka

Aromatska dikarboksilna kiselina u laku za kosu

C6H4(COOH)2 su porodica hemikalija koje dodaju fleksibilnost inače krutim i lomljivim polimerima. Proizvođači koriste C6H4(COOH)2 u lakovima za kosu kako bi se spriječio ozloglašeni efekt kose kose koji je uobičajen za starije generacije proizvoda za njegu kose. Međutim, dugotrajno izlaganje C6H4(COOH)2 može poremetiti neke endokrine funkcije trudnica i dovesti do oštećenja pri rođenju fetusa. Neke studije ukazuju na to da trudnice koje rade u frizerskim salonima mogu imati koristi od konzumiranja dodataka folata kako bi se smanjio rizik da njihovi sinovi mogu biti rođeni s hipospadijom porodnog defekta, napominje Science for Environment Policy. C6H4(COOH)2 su klasificirani kao ekološki otrov koji je zabranjen za upotrebu u igračkama i proizvodima za njegu beba.


Lak za kosu je zagađivač

Lak za kosu takođe sadrži mnoge hemikalije u tako niskim koncentracijama da ih nije potrebno prijaviti, a to su često sastojci koji su opisani na etiketi kao "miris" ili "prirodni miris". Sa stalnom izloženošću, ovi minorni nivoi sastojaka se mogu akumulirati u tijelima nekih preosetljivih osoba sa stanjem poznatim kao višestruka hemijska osijetljivost ili ekološka bolest. Rezultat je mješavina simptoma koji mogu uključivati ​​glavobolje, dezorijentaciju, osip na koži, poremećaje raspoloženja, slabost mišića i poteškoće u disanju. Nisu svi doktori uvjereni da je ovo stanje stvarno, ali mnogi stručnjaci tvrde da oni koji pate služe kao sistem ranog upozoravanja na opasnost po okoliš za širu javnost, piše sajt Centra Energis.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.