NavMenu

Pomoć za proizvođače organske hrane da izađu na tržište - Udruženja iz regiona aplicirala za projekat vrijedan oko milion evra

Izvor: eKapija Subota, 05.01.2019. 11:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)Ilustracija
Savez udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH s regionalnim partnerima aplicirao je za IPA fondove namijenjene za regionalnu saradnju između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske 2014.-2020. godine sa sjajnim projektom koji bi trebao pomoći regionalnim proizvođačima da izađu na tržište, prenosi Organskofbih.ba.

Riječ je o projektu ORGANIC + na kojem zajednički rade Klaster za eko-društvene inovacije i razvoj Cedra iz Splita, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja, Asocijacija organskih proizvođača SBK, Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša, Klaster Probaj domaće iz Podgorice i Inovaciono-poduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića.

Prema riječima Sejada Hercega, predsjednika Udruženja Organsko FBiH, za realizaciju projekta potrebno je 1.086.588 EUR bio bi od velike pomoći cijeloj regiji.

– Ruralna područja moraju dobiti centre za razvoj i podršku organskim proizvođačima i, naravno, trebamo napraviti prodajne centre koji će biti uspostavljeni u Šibeniku, Splitu, Banjaluci, Mostaru i Podgorici, čime bismo imali prostor da plasiramo svoje proizvode u cijelom regionu – kazao je Herceg.


Komisija IPA fondova zasjeda, prema njihovim očekivanjima, za dva mjeseca, ali nadaju se da će dobiti zeleno svjetlo. Posebno zato što se na globalnom nivou pridaje velika važnost očuvanju planete Zemlje kroz ekološki uzgoj, a interes za organske proizvode na svjetskom tržištu bilježi porast između 10 i 15 posto.

Herceg je skrenuo pažnju na potrebu da vlast više pomogne razvoj organskog poljoporivrednog sektora, prenio je portal
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.