NavMenu

Svinjogojstvo u RS u ekspanziji - U planu kreiranje mjera za stimulaciju otkupa domaćeg mesa

Izvor: eKapija Petak, 04.01.2019. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Svinjogojstvo u Republici Srpskoj je u ekspanziji, rekao je u petak, 4. januara ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić prilikom posjete svinjogojskoj farmu Dragana i Rajka Popovića u Palačkovcima kod Prnjavora, prenosi Capital.

- U 2018. smo imali oko 400 proizvođača sa 14.000 krmača i nazimica, godinu ranije oko 200 proizvođača i oko 9.700 krmača i nazimica. Za godinu dana napravljen je značajan iskorak u toj proizvodnji, ali i u tovu svinja. U 2018. godini smo imali oko 100.000 utovljenih svinja, a godinu ranije 77.000 - precizirao je Pašalić.

Dodao je da, osim pomaka u proizvodnji, ima i određenih problema.

- Naše svinjogojstvo je ugroženo zbog uvoza ogromnih količina mesa iz inostranstva, prije svega EU, Holandije i Danske. U Republici Srpskoj možemo zadovoljiti svoje potrebe u velikom obimu, ali, nažalost, BiH nije ispunila uslove za izvoz crvenog mesa u zemlje EU. Možemo izvoziti u susjedne zemlje, prije svega u Srbiju i Crnu Goru - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pašalić je naglasio da je cilj ministarstva da proizvođači svinjskog mesa iz Srpske prodaju svoj proizvod na domaćem tržištu, te da bi u tom slučaju, ukoliko se pojavi potreba za dodatnim količinama mesa, uvoz bio opravdan.

- Želimo da razgovaramo sa našim mesoprerađivačima, da pokušamo kreirati mjere koje bi njih stimulisale na otkup domaće sirovine - rekao je Pašalić.

Naveo je da se u 2019. podsticajna politika može mijenjati samo nabolje i precizirao da će resorno ministarstvo ove godine isplatiti po jednoj krmači nazimici oko 70 KM, a po tovnoj svinji oko 40 KM, što je u nivou ili više nego prošle godine u zavisnosti da li je riječ o uvoznim grlima ili domaćoj proizvodnji.

- U 2018. godini smo izdvojili oko 960.000 KM za proizvodnju nazimica i krmača i oko 1,2 mil KM za tov. I ove godine proizvođačima svinja je namijenjeno do 2,2 mil KM, uz dodatne mjere kao što je regresirani dizel, nabavka mehanizacije, navodnjavanje i drugo - rekao je Pašalić.

Farmer Dragan Popović rekao je da kompletan proizvod plasiraju na domaće tržište, prije svega u Prnjavoru i susjednim opštinama, a dio u Hercegovini.


Naveo je da uslovi na tržištu uglavnom čine uhodan sistem, zimi i u proljeće otkupna cijena je dobra, u ljeto osrednja, dok je u jesen najnepovoljnija cijena za proizvođače.

- Važno je stvoriti dobre uslove na tržištu, a mi proizvođači onda treba da se trudimo da što bolje i kvalitetnije i sa što manje troškova proizvodimo. Svaka podrška od države je dobro došla, ostvarujemo podsticaje za krmače, dok za ostale mjere nismo konkurisali - dodao je Popović.

Napomenuo je da je najveći problem sa kojima se na ovoj farmi suočavaju manjak obradivog zemljišta.

- Imamo svog zemljišta oko šest hektara, a obrađujemo oko 22 hektara, kojima je obuhvaćeno od 12 do 14 parcela, što nam stvara velike troškove. Ukrupnjavanjem parcela sigurno bi se proizvodnja laše odvijala - rekao je Popović.

Popovići se na farmi u Palačkovcima svinjogojstvom bave od 1995. godine, a danas imaju 65 krmača, prenio je Capital.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.