NavMenu

Naknada za obnovljive izvore energije u RS viša za 44%

Izvor: Energetika.ba Nedjelja, 06.01.2019. 10:11
Komentari
Podeli

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Januarski računi za struju svih potrošača Elektroprivrede RS biće veći, jer je povećana naknada za obnovljive izvore električne energije za oko 44,2%.

Odluka Regulatorne komisije za energetiku o povećanoj naknadi objavljena je u Službenom glasniku RS od 27. decembra prošle godine, a donesena je 9. novembra.

Naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi krajnji kupci, i domaćinstva i pravna lica, a od 1. januara se obračunava po 0,0075 KM po potrošenom kilovatu struje, dok je tokom prošle godine ta naknada bila 0,0053 KM po kilovatu. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodatu vrijednost tako da će poskupljenje naknade biti uvećano za iznos PDV.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u Srpskoj je oko 350 kilovata, što znači da će u prosjeku naknada za OIE iznositi oko 2,6 KM bez PDV.

Novac od naknada za obnovljive izvore električne energije ne ide Elektroprivredi RS već se raspoređuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Istovremeno, uvećane račune za električnu energiju su najavili iz ERS-a za pravna lica, čemu se protive poslodavci.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.