NavMenu

Erik Nelson imenovan za američkog ambasadora u BiH

Izvor: Klix Petak, 04.01.2019. 10:43
Komentari
Podeli

(Foto: kbuconi/shutterstock.com)
Američki Senat potvrdio je imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Erika Džordža Nelsona, čime je on i zvanično postao novi diplomata koji će u narednom mandatu biti na čelu Ambasade SAD-a u Sarajevu i tako naslijediti Morin Kormak.

On je prethodno, 28. novembra, jednoglasno potvrđen na sjednici Odbora za vanjsku politiku Senata SAD-a. Nelson je potvrđen u Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote).

Nakon potvrde imenovanja u Senatu, Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u State Departmentu nakon čega bi trebao doputovati u Sarajevo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Trenutno obavlja funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

On je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jeste integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju ispred ključno potrebnih reformi - istakao je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari. Kao prvo, širenje prosperiteta, jer smatraju da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.