Izvor: Nezavisne novine | Petak, 04.01.2019.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Formiranje Savjeta ministara BiH tek u februaru

(Foto: Gil C/shutterstock.com)
Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije februara, jer je neizvjesno da li će u ovom mjesecu doći do konstituisanja Komisije za izbor i njegovo imenovanje, koja bi trebalo da razmatra i prijedlog za mandatara, a koji bi trebalo Predsjedništvo BiH da uputi u parlament BiH.

Podsjećamo, već odranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina da sastavi Vijeće ministara i bude predsjedavajući. Takođe, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituisan Predstavnički dom BiH da uputi ime mandatara davno je istekao.

Osim toga, pred kraj stare godine pomenuta komisija nije dobila rukovodstvo, jer predloženi Staša Košarac (SNSD) za predsjedavajućeg i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica Komisije je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.