NavMenu

Banjaluka u 2019. za grantove u kulturi izdvaja 800.000 KM

Izvor: eKapija Petak, 04.01.2019. 10:06
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: By knovakov / shutterstock.com)Banjaluka
Za oblast kulture, Grad Banjaluka će ove godine izdvojiti oko 800.000 KM kroz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, projekata iz oblasti kulture i kalendara kulturnih manifestacija.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić precizirao je da je 184.000 KM namijenjeno za kulturne manifestacije, te 183.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam, saopšteno je na gradskom sajtu.

- Time se podržavaju redovne programske aktivnosti udruženja iz oblasti amaterizma i dio manifestacija iz oblasti amaterskog stvaralaštva, kao i međunarodna takmičenja iz ove oblasti. Dio projekata koje planiramo da podržimo u 2019. uvršteni su u kalendar kulturnih manifestacija Grada, kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju - naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima, važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe naših građana, a s druge strane privlače turiste.

U kalendaru za 2019. godinu, 27 manifestacija će dobiti podršku Grada. U okviru kalendara planirana su posebna sredstva za manifestaciju 54. Kočićev zbor koju će Grad organizovati treću godinu zaredom.

Za projekte u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture planirano je 170.000 KM, a u odjeljenju su planirana i sredstva za Fondaciju Evropska prestonica kulture – Banja Luka 2024. u iznosu od 120.000 KM, dok je za projekte i programe udruženja iz oblasti kulture planirano 27.000 KM.


U skladu sa Strategijom kulture, već u februaru ove godine biće raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

- Ovu praksu započeli smo u 2018. godini i na ovaj način podržali smo 26 projekata iz različitih oblasti, i to: kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva. Ono što bih želio da naglasim, jeste činjenica da su po prvi put projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od poznatih banjalučkih kulturnih radnika – zaključio je Stanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.