Izvor: Tanjug | Četvrtak, 03.01.2019.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Srbiji od marta plaćanje računa uz sistem prepoznavanja lica

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom prepoznavanja lica (face recognition system), najavljuje za Tanjug guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je dio rješenja instant plaćanja, koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje - kaže guvernerka. - To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bismo mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se poslije sastanka MANIVAL-a (Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se provjeravati napredak Srbije u primjeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a, ako mišljenje ove institucije bude pozitivno, plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahtjeva nova tehnička rješenja niti će banke koštati novca, kaže Jorgovanka Tabaković i ističe da je riječ o sistemu koji je bezbjedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.