Izvor: eKapija | Srijeda, 02.01.2019.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2018: Damir Fetahagić

Damir Fetahagić
Damir Fetahagić je generalni direktor kompanije Comtrade System Integration Sarajevo. Školovanje je započeo u rodnom Sarajevu, gdje je postao diplomirani inženjer elektrotehnike, a zatim nastavio obrazovanje na MBA programu u američkom Carlson School of Management.

Posjeduje dugogodišnje iskustvo u IT industriji, uključujući više od 15 godina kao menadžer u kompaniji Comtrade, na različitim pozicijama.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Pitali smo Damira Fetahagića šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- Pokretanje nove članice Comtrade grupe u BiH - Comtrade System Integration doo Sarajevo. Godina 2018. je svakako bila najdinamičnija do sada kada je u pitanju uticaj digitalne transformacije na mnoge industrije, a i cjelokupno društvo. To je i navelo ovu tehnološku kompaniju, koja posjeduje dugogodišnje iskustvo i impresivne rezultate u ovoj oblasti, da otvori ogranak u BiH, što znači i nova visokotehnološka radna mjesta na tržištu rada. Sa 30 domaćih konsultanata, inžinjera i domenskih eksperata, mi smo već u ovoj godini postali pouzdan partner kompanijama u BiH na putu ka njihovoj digitalnoj transformaciji, a planiramo da još uspješnije i užurbanije nastavimo u 2019. godini.

PROMAŠAJ GODINE

- U godini koja je za mene lično značila veliki napredak i otvaranje jednog novog poglavlja, kroz osnivanje i pokretanje naše nove kompanije u BiH, djeluje skoro nemoguće razmišljati o promašajima. Mogu reći, možda neskromno, da generalno nemam većih promašaja.

Na mikro planu se sigurno dogode, ali ih doživljavam kao izazove koje su nam poslati da bi se borili i pobjeđivali. Kao što je Vudi Alen rekao: "Ukoliko bar ponekad ne doživite neuspjeh, to je znak da ne radite ništa inovativno". Pobjedama ih pretvaramo u neku zaostavštinu, koje se kasnije sjećamo čak i sa zadovoljstvom.

LIČNOST GODINE

- Mene ove godine, a i nekoliko prethodnih, iznova pozitivno iznenađuje gospođa Angela Merkel, njemačka kancelarka. Prošle godine sam imao priliku da šetam kvartom Berlina u kojem živi Merkelova, da vidim to njeno sasvim obično susjedstvo, te da čujem i priču od lokalaca koji su mi rekli kako skromno živi pored njih, čak i bez bilo kakvog obezbjeđenja. Meni, a vjerujem i svima nama sa ovih prostora, to liči na neku utopističku filozofiju života potpuno neopterećenog materijalnim. Primjer je ljudskog kvaliteta, i kao lidera jedne od najvećih tehnološko-inženjerskih sila, ali i kao humaniste.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Teško pitanje, s obzirom na to kako je formulisano, ali bilo je i takvih. Država je ipak stvorila minimalne preduslove za razvoj i napredak u tehnološkom smislu. Mi iz IT biznisa sigurno nismo zadovoljni dinamikom, ali određeni put ipak je zacrtan.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Ne mogu to nazvati potezom, ali nedostatak snage da kreira strategiju kojom će zadržati našu djecu ovdje. To je sigurno najopasnija i najlošija posljedica neaktivnosti našeg državnog aparata, koja je vidljiva i očigledna. Ovo je veliki izazov, rekao bih globalno, za sva slabo razvijena društva kao što je i naše. Ali kažem i to da svi mi moramo u svojim zonama djelovanja i uticaja dati doprinos da se stanje popravi, pa želim da se i vaši čitaoci zapitaju šta su to uradili u 2018. na ovom planu.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- Kao razvijena i zrela kompanija imamo vrlo jasna očekivanja. Ona su izražena i egzaktnim parameterima, tako da su moja očekivanja po pitanju poslovnog života konkretna – rast i razvoj. Takođe, očekujem da kao kompanija nastavimo sa postavljanjem standarda društvene odgovornosti u IT industriji i da novim kampanjama podignemo svijest drugih kompanija, kao i građana, na viši nivo.

Privatno, očekujem umjerene napretke u društveno-ekonomskom pogledu, prvenstveno jer kao region imamo dobar potencijal, a pametnu i kreativnu djecu. Sistemski to neće ići tako brzo kako bismo voljeli i to je tako, jer sistem nije dobar i moramo ga popravljati i graditi. Ali neke dobre trendove jednostavno ne možete zaustaviti i oni srećom dolaze.


Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.